Temmuz Ayında Gökyüzünde Neler Var?
Temmuz ayının ilk günlerinde Jüpiter güneybatı ufkunun, Satürn ise güneydoğu ufkunun üzerinde parlıyor. İlkdördün evresindeki Ay ise Jüpiter ve Satürn ile birlikte gözlemlenebilir.
Temmuz ayının ilk günlerinde Jüpiter güneybatı ufkunun, Satürn ise güneydoğu ufkunun üzerinde parlıyor. İlkdördün evresindeki Ay ise Jüpiter ve Satürn ile birlikte gözlemlenebilir.
1 Temmuz’da Jüpiter ve Satürn gökyüzünde birbirine yakın görünecek. Her iki gökcismi Güneş'in batışından sonra güneybatı ufkunun 40° üzerinde ortaya çıkacak ve gece yarısından sonra batı ufkunun üzerinde gözden kaybolacaklar.
Ay ve Jüpiter ayın sonunda tekrar bir araya geliyor. 28 Temmuz’da birbirine yakın görünecek olan Jüpiter ve Ay, Başak Takımyıldızı’nda olacak.
Stellarium - 7 Temmuz gecesi güney ufku
7 Temmuz’da ise Ay ve Satürn gökyüzünde birbirine yakın görünecek. Her iki gökcismi Güneş'in batışından sonra güneydoğu ufkunun üzerinde ortaya çıkacak ve gece yarısından önce güney ufkunun üzerinde en yüksek noktaya ulaşacak. Ay ve Satürn bu tarihte Yılancı Takımyıldızı’nda olacak.
6 Temmuz’da Ay yeröte konumunda. Bu konumdayken Ay ve Dünya arasındaki mesafe yaklaşık 405.900 km. Ay, 21 Temmuz’da ise yerberi konumunda. Bu konumdayken Ay ve Dünya arasındaki mesafe 361.200 km olacak.
4 Temmuz’da Dünya, Güneş etrafındaki yörünge hareketi sırasında Güneş’e en uzak konumda yani günöte konumunda olacak. Bu konumdayken Dünya ile Güneş arasındaki mesafe 152,6 milyon km.
Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesi elips şeklinde olduğundan yıl içinde Dünya ile Güneş arasındaki mesafe bir miktar değişir. Dünya, Güneş’e en yakın olduğu günberi konumundayken her iki gökcismi arasındaki mesafe 147,5 milyon km’dir. Dünya her 4 Temmuz’da Güneş’e en uzak olduğu günöte konumuna, her 4 Ocak’ta ise Güneş’e en yakın olduğu günberi konumuna gelir.
Venüs temmuz ayı boyunca Güneş'in doğuşundan önce doğu ufkundan doğacak ve gökyüzü aydınlanana kadar gözlemlenebilecek. 20 Temmuz’da Ay ve Venüs gökyüzünde birbirine yakın görünecek. Her iki gökcismi Boğa Takımyıldızı’nda olacak.
27 Temmuz’da Mars kavuşum noktasında.
Mars ve Dünya yaklaşık iki yılda bir Güneş’in zıt taraflarına geçer. Kavuşum olarak isimlendirilen bu konumdayken Mars, Güneş ve Dünya aynı hizadadır ve Güneş, Mars ile Dünya arasında bulunur. Mars ile Güneş arasındaki açısal mesafenin en küçük olduğu bu konumdayken Güneş’in parlaklığı nedeniyle Mars’ı birkaç hafta boyunca gözlemlemek mümkün değil.
Bu süreçte Mars’ı gözlemleyememenin yanı sıra Mars yüzeyinde ve yörüngesinde görev yapan uzay araçlarıyla belli bir süre iletişim kurulamaz. Çünkü Güneş’ten yayılan elektrik yüklü parçacıklar, uzay araçlarına gönderilen ve uzay araçlarından gelen sinyallerde karışıklığa neden olur.
Gökyüzü gözlemciliğine yeni adım atıyorsanız takımyıldızlar sizin için iyi bir rehber olabilir. Takımyıldızlar gökyüzünde özgün bir şekle sahip olan yıldız topluluklarıdır. Gökyüzünde gözlemleyebileceğiniz takımyıldızlar, bulunduğunuz konuma ve mevsimden mevsime değişir. Siz de temmuz ayında gözlemlediğiniz takımyıldızların fotoğraflarını, isimleriyle birlikte Bilim Genç’teki profil alanlarınızda paylaşabilirsiniz.