Tinkercad’de Arduino ile Yangın Durumunda Otomatik Açılan Kapı Tasarlayalım
Tasarla ve Yap köşesinin bu etkinliğinde Arduino kartı Tinkercad internet sitesi üzerinden kodlayarak, duman veya zehirli gaz tespit edildiğinde otomatik olarak açılan kapı sistemi tasarlıyoruz.
Tasarla ve Yap köşesinin bu etkinliğinde Arduino kartı Tinkercad internet sitesi üzerinden kodlayarak, duman veya zehirli gaz tespit edildiğinde otomatik olarak açılan kapı sistemi tasarlıyoruz.
Bilmekte Fayda Var!
Bir yangın sırasında ortamda bulunan çeşitli türde maddeler alev aldığında farklı gazlar açığa çıkar. Bu gazların bir kısmı zehirli, bir kısmı boğucu ve bir kısmı tahriş edici özellik taşır. Gazlar, yangın yerindeki tehlikelerin en büyüğüdür. Özellikle kapalı alanlarda meydana gelen yangınlar sonucunda ortaya çıkan gazlar insan sağlığını tehdit eder.
Kapalı alanlarda çıkan yangınlarda, içeride bulunan kişilerin aynı anda kapılara yönelmesi izdiham oluşturabilir. Kapıların kapalı olması ya da içe doğru açılması ise izdihamı daha da artırabilir. Bu nedenle bir yangın anında kapıların otomatik olarak çalışması ve dışa doğru açılması büyük önem taşır.
Tasarla ve Yap köşesinin bu etkinliğinde Arduino kartı Tinkercad internet sitesi üzerinden kodlayarak, duman veya zehirli gaz tespit edildiğinde ses ile uyarı verip, kapıları otomatik olarak açan bir sistem tasarlıyoruz. Bir sonraki etkinliğimizde ise otomatik kapı sistemi projesini gerçek Arduino kart kullanarak uygulamalı olarak yapacağız.
Nelere İhtiyacımız Var?
- İnternet bağlantısı olan bilgisayar
Ne Yapıyoruz?
Tinkercad sitesine nasıl üye olunacağını daha önceki videomuzda öğrenmiştik.
Öncelikle Tinkercad sitesi üzerinden otomatik açılan kapı sistemi için devremizi oluşturalım.
Sıra geldi Arduino kartı programlamaya… İlk olarak kurduğumuz devreyi kontrol etmemizi sağlayacak algoritmayı adım adım yazarak açıklayalım. Daha sonra bu adımları Arduino karta Tinkercad internet sitesi üzerinden uygulayalım. Bakalım kurduğumuz sistem çalışacak mı?
Ne Oldu?
Bu etkinlikte Tinkercad internet sitesi üzerindeki gaz sensörünü kullanarak ortamdaki zehirli gaz miktarını ölçtük. Ölçülen değer belirlenen eşik değerinden fazla olduğunda servo motora bağlı olan kapı açıldı. Bu sayede temsilî olarak hem kapalı ortamın havalanmasını hem de içerideki insanların hızlı bir şekilde dışarı çıkmasını sağladık. Ayrıca buzzer ile ses çıkararak içeride insanlara zehirli gaz olduğunu ve bir an önce binayı boşaltmaları gerektiğini duyurmuş olduk.
Kaynak:
- Temel Düzey Robotik Kodlama Eğitimi (E-Kitap), Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü, 2020.