Titan’ın En Büyük Denizi 300 Metre Derinliğinde
Radar ölçümleri Satürn’ün en büyük uydusu olan Titan’daki en büyük denizin derinliğinin 100-300 metre aralığında olması gerektiğini gösteriyor.
Satürn’ün en büyük uydusu olan Titan ilk bakışta Dünya’ya çok benzer. Uyduyu çevreleyen bir atmosfer ve bu atmosferin altında da üzerinde nehirler, göller ve denizler bulunan kayaç bir yapı vardır. Ancak Titan’ın yüzeyindeki sıvılar Dünya’dakiler gibi sudan değil büyük ölçüde metan ve etan gibi hidrokarbonlardan (karbon ve hidrojen içeren bileşiklerden) oluşur.
Geçmişte Titan’daki denizlerin derinliği ve bileşimi üzerine çeşitli çalışmalar yapılmış ve önemli sonuçlara ulaşılmıştı. Ancak yakın zamanlara kadar Titan’daki en büyük deniz olan Kraken Mare’nin ne kadar derin olduğu hakkında net bir fikir edinilememişti. Uluslararası bir araştırma grubu Journal of Geophysical Research: Planets’te yayımladıkları bir makalede Kraken Mare’nin en derin kısımlarının 100-300 metre derinliğinde olduğunu tespit ettiklerini açıkladılar.
Araştırmacılar yayımladıkları sonuçlara Cassini uzay aracının topladığı verileri analiz ederek ulaşmışlar. Cassini, 21 Ağustos 2014’te Titan’ın yaklaşık 1000 kilometre yakınından geçmiş ve bu sırada üzerindeki radar cihazlarını kullanarak veri toplamıştı.
Uyduya gönderilen radar sinyallerinin denizlerin yüzeyinden ve tabanından yansıma sürelerindeki farkların yanı sıra denizlerin derinliği ve sinyallerin soğurulma miktarlarına bakılarak denizlerin bileşimi tespit edilebiliyor.
Araştırmacılar, Moray Sinus olarak adlandırılan Kraken Mare’nin kuzeyindeki bir haliçten toplanan verileri analiz ettiklerinde, bu bölgenin yaklaşık 85 metre derinliğinde olduğunu ve bileşiminde %70 metan, %16 azot ve 14 etan bulunduğunu tespit etmişler.
Cassini tarafından toplanan verilerde Kraken Mare’nin orta kısımlarındaki deniz tabanlarından yansıyan radar sinyallerine rastlanmamış. Bu durum, denizin bu bölgesindeki sıvının bileşimi sebebiyle radar sinyallerini daha yüksek oranda soğurmasından ya da bu bölgenin radar sinyallerinin tabana ulaşamayacağı kadar derin olmasından kaynaklanıyor olabilir. Hesaplar, eğer Kraken Mare’nin orta bölgelerinin bileşimi Moray Sinus’kiyle benzerse, bu bölgenin derinliğinin 100-300 metre aralığında olması gerektiğini gösteriyor.