Trombosit Nedir?
Kanın renksiz hücre parçaları olarak bilinen trombositler (kan pulcukları) vücutta kanamanın durdurulması ve damar yatağında kanın pıhtılaşması işlevini görür.
Kandaki trombosit oranının yüksek ya da düşük olması kişi için ciddi tehlike oluşturabilir. Bu oran düşük olduğunda kişinin vücudunda herhangi bir kanama meydana gelirse kanın pıhtılaşması zorlaşırken, oran yüksek olduğunda damarlardaki kanın pıhtılaşması hızlanır.
Kemik iliğindeki megakaryosit adı verilen hücreler tarafından üretilen trombositlerin çekirdeği yoktur. Bunun sebebi ise, kemik iliğinin büyük hücrelerinden kopan parçalarından oluşmalarıdır. Vücuttaki bir damarda yaralanma olduğunda trombositler ilk önce birbirlerine ve daha sonra da yaralanmanın olduğu uç noktaya yapışarak trombosit plağı oluşturur. Kanamanın durdurulabilmesi için bu plağın oluşması son derece önemlidir. Plak oluşmadığı takdirde kanamanın durması çok uzun bir süre alabilir. Bu arada oluşacak kan kaybı da kişinin hayati tehlike riskini artırabilir.
Her trombositin ömrü ortalama 7 ile 10 gün arasındadır. Kemik iliği sürekli yeni trombosit ürettiği için, kandaki sayıları dengelenir. Görevi sona eren trombositler ise dalakta ayrıştırılır. Bu nedenle dalağın zarar görmesi ya da fazla çalışması trombosit sayısını doğrudan etkileyebilir. Yetişkin bir insanın 1 mm3 kanında ortalama 150.000 ila 450.000 trombosit bulunur.