Tüm Hayvan Türlerinde Erkekler Dişilerinden Daha mı Büyük?
Hayvan türlerinde erkek bireylerin dişilerden daha büyük olduğu varsayımı yaygındır. Ancak bu varsayım birçok hayvan türü için geçerli değil.
Anup Shah/Gettyimages
Doğadaki tüm hayvan türlerinde erkek bireylerin dişilere göre daha büyük olduğu kanısına sahip olabilirsiniz. Bunun nedeni aslanlar ve goriller gibi birçok hayvan türünde erkek bireylerin dişilerinden daha büyük olduğunu görmeniz olabilir. Ancak bu durum memeli türlerinin tamamında geçerli değil.
Yakın zamanda Nature Communications’ta yayınlanan bir çalışmada 429 memeli türünde erkek ve dişi bireylerin ortalama vücut kütleleri incelendi. Türlerin yaklaşık %45’inde erkek bireylerin vücut kütlesinin daha büyük, yaklaşık %16’sında ise dişi bireylerin vücut kütlesinin daha büyük olduğu ortaya çıktı. Türlerin yaklaşık olarak %39’unda ise erkek ve dişi vücut kütleleri arasında herhangi bir fark gözlemlenmedi.
ChuckSchugPhotography/iStock.com
Kuzey deniz filleri
Etçiller ya da yırtıcı memeliler ile toynaklılar gibi memeli takımlarında genel olarak erkeklerin, yarasa türlerinin yarısında ise genel olarak dişilerin vücut kütlelerinin daha büyük olduğu ortaya çıktı. Memeliler sınıfının yaklaşık %40’ını oluşturan kemiricilerde ise dişi ve erkek bireyler hemen hemen aynı vücut kütlesine sahip. Örneğin kuzey deniz filinin erkek bireylerinin ortalama vücut kütlesi dişilerininkinin 3,2 katı, yarımada tüp burunlu yarasaların dişilerinin ise ortalama vücut kütlesinin erkeklerininkinin 1,4 katı olduğu hesaplandı.
Yazarlardan Dr. Kaia Tombak, araştırmaları tüm memeli türlerinin yalnızca %5’ini kapsadığından sonraki araştırmalarla yaklaşık sayıların değişebileceğini belirtiyor.
Kaynaklar: