Türk Üniversite Takımları CanSat Competition 2018’de Derece Aldı
Model uydu yarışması CanSat Competition 2018’de Bülent Ecevit Üniversitesi grizu-263 takımı ikinci oldu.
grizu-263 takımı
ABD’de düzenlenen ve dünya genelinden 99 üniversite takımının katıldığı model uydu yarışması CanSat Competition 2018’de Bülent Ecevit Üniversitesi grizu-263 takımı ikinci oldu. Üçüncülük ödülünü ise İstanbul Teknik Üniversitesi APIS AR-GE takımı kazandı.
Üniversite takımlarının başvurabildiği yarışmada, takımlara uzayla ilgili bir görev veriliyor ve takımlardan bu görevi gerçekleştirmek üzere kendi model uydu tasarımlarını geliştirmeleri ve üretmeleri isteniyor. Takımlar ilk olarak verilen göreve göre tasarladıkları model uydunun ön tasarım raporunu sunuyor. Jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirme sonucu belirlenen 40 takım yarışmaya davet ediliyor. Ayrıntılı tasarım raporlarının değerlendirilmesinden sonra takımlar kendi tasarladıkları ve ürettikleri model uyduları fırlatarak verilen görevi tamamlamaya çalışıyor.
APIS AR-GE takımı
Bu yılki yarışmada takımlardan hava frenleme sistemine sahip bir atmosfere giriş sondası (bilimsel veriler toplayan insansız uzay aracı) geliştirmeleri istendi. Takımların geliştirdiği model uydunun ısı kalkanı (atmosfere giriş sırasında uzay araçlarını yüksek sıcaklığın tahrip edici etkisinden korur) ve sonda olmak üzere iki parçadan oluşması gerekiyordu. Sondanın içinde hasar görebilecek yükü temsil etmesi amacıyla çiğ bir yumurta bulunuyordu.
Geliştirilen model uyduların 125 milimetre çapında ve 300 milimetre uzunluğunda silindirik bir hacim içinde yer alması, taşınan yükle birlikte toplam kütlesinin en fazla 500 gram olması, görev sırasında yer istasyonu ile gerçek zamanlı iletişimde bulunması ve elde ettiği ölçümleri saniyede bir yer istasyonuna hatasız biçimde iletmesi gerekiyordu.
Verilen görev doğrultusunda takımlar tarafından tasarlanan ve üretilen model uydu model roket yardımı ile 675-725 metre irtifaya fırlatıldı. Hedeflenen irtifaya ulaştıktan sonra model uydu roketten ayrıldı. Ayrılma gerçekleştikten sonra ısı kalkanı açıldı ve sondanın serbest düşüş hızını azalttı. 300 metre irtifada ısı kalkanı ve içinde çiğ yumurtanın da yer aldığı sonda birbirinden ayrıldı. Sondanın üzerindeki paraşüt açılarak yere düşüş hızını azaltmaya devam etti.
Yarışma kuralları gereği ısı kalkanı ve sondanın farklı konumlarda ve hasar görmeden yere düşmesi gerekiyordu. Ayrıca sonda yere düştüğü anda taşıdığı çiğ yumurtanın kırılmaması bekleniyordu. Takımlar gerçekleştirilmesi istenen hedeflerdeki başarılarına göre puanlandı.
CanSat Competition 2018’de başka Türk üniversite takımları da yer aldı. Yarışmayla ilgili genel sonuçlara buradan ulaşabilirsiniz.