Üç Boyutlu Yazıcıdan Yeni Nesil Robot
Son dönemde doğadaki canlılardan ilham alan yeni nesil robotlar üretiliyor.
Robot deyince çoğumuzun aklına metalik insansı robotlar gelse de insanlığın hizmetine sunulmuş robotların görevleri, şekilleri ve hatta yapıları büyük farklılıklar gösterebiliyor. Genellikle bilgisayar programı ya da bir operatör kontrolünde çalışan bu elektromekanik cihazların çoğu, hızlı ve keskin hareket edebilme kabiliyetleri sayesinde programlanmış görevleri yerine getirebiliyor.
Son dönemde robot teknolojisi alanında ezberleri bozan önemli gelişmeler yaşanıyor. Bir yandan robotlara sürünme, tırmanma, uçma gibi hareket kabiliyetleri kazandırılırken diğer yandan doğadaki canlılardan ilham alan yeni nesil robotlar üretiliyor. “Yumuşak robotlar” olarak bilinen bu robotlar yapılarındaki esnek ve yumuşak malzemeler sayesinde farklı görevlere uyum sağlayabiliyor. Üstelik metalik robotlara göre bizim için çok daha güvenli oldukları düşünülüyor. Ancak, bu robotların yavaş hareket etmesi kullanım alanlarını kısıtlıyor.
Robotların hareket kabiliyetini artırmak ve güvenli olmalarını sağlamak amacıyla yumuşak ve sert malzemelerin bir arada kullanıldığı robotlar üretilmeye çalışılıyor. Ancak zıt özellikleri olan bu iki farklı malzemeyi kullanarak robot yapmak tasarım ve üretim aşamalarında zorluklar çıkarıyor. Bu sorunları azaltmayı hedefleyen çalışmalardan biri de Science dergisinde yayımlandı. Harvard Üniversitesi ile San Diego’daki Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği bu çalışmada üç boyutlu yazıcıda basılabilen yeni nesil robot üretildi.
Yapısında yumuşak ve sert malzemeler kullanılan bu robot, iki ana bölümden oluşuyor. Yarı küreye benzeyen bu bölümlerden biri, robotun daha kolay hareket edebilmesi için esnek bir malzemeden yapılıyor. Diğer parça ise sertliği dıştan içe doğru kademeli olarak azalacak şekilde hazırlanıyor. Bu sayede yumuşak ve sert malzemenin bir arada kullanılmasının yol açtığı mekanik problemler en aza indiriliyor. Dışı yumuşak içi ise sert malzemeden oluşan bu robotun iç kısmında tamamen sert malzemeden yapılmış küçük bir bölme yer alıyor. Bu bölmeye oksijen ve bütan gazları dolduruluyor. Bu gazlar ateşlendiğinde, açığa çıkan enerji robotun hareket etmesini sağlıyor. Bu enerji sayesinde hiçbir yere bağlanmadan yaklaşık 100 kere zıplayabilen robot, bir sıçrayışta 0,75 m yüksekliğe ve 0,15 m uzaklığa ulaşabiliyor.
Üç boyutlu yazıcıda basılabilen bu robot kolay üretim, dayanıklılık ve üstün hareket kabiliyeti gibi farklı özellikleriyle pek çok avantajı bünyesinde taşıyor.
Kaynak:
- http://wyss.harvard.edu/viewpressrelease/207/jumping-robot-release