Üç Yüz Yıl Yaşayan Solucan
Bir grup araştırmacının yaptığı bilimsel çalışmalar Meksika Körfezi’nin derinliklerinde yaşayan bir tür solucanın en uzun ömürlü hayvanlardan biri olabileceğini gösteriyor.
Bir grup araştırmacının yaptığı bilimsel çalışmalar Meksika Körfezi’nin derinliklerinde yaşayan bir tür solucanın en uzun ömürlü hayvanlardan biri olabileceğini gösteriyor. Tahminlere göre bilimsel adı Escarpia laminata olan canlılar ortalama 100-200 yıl yaşıyor. Hatta bazılarının ömrü 300 seneye kadar yaklaşıyor. Allana Durkin, Charles R. Fisher ve Erik E. Cordes tarafından yapılan araştırmanın sonuçları The Science of Nature’da yayımlandı.
Araştırmacılar ilk olarak Meksika Körfezi’nin çeşitli bölgelerinden 356 solucan toplamış ve bu canlıların bir yıl içindeki gelişimlerini takip etmiş. Elde edilen veriler kullanılarak yapılan tahminler, 50 santimetre uzunluğundaki bir solucanın yaklaşık 200 yaşında olması gerektiğini gösteriyor. Daha büyük solucanların bazılarının yaşıysa 250’nin üzerinde. Araştırma ekibinin üyelerinden Alanna Durkin, sonuçların uzun ömür kuramını desteklediğini söylüyor. Bu kurama göre doğal seçilim yavaş yaşlanan ve yaşlılığında da üremeye devam edebilen canlıları seçer. Escarpia laminata türü solucanların uzun ömürlü olması da bu sebeplere bağlanıyor.
Kayıtlara geçmiş hayvanlar arasında en uzun ömürlü kara omurgalısı, 177 yaşında ölen bir Galapagos dev kaplumbağasıydı. En uzun süre yaşamış memeli hayvansa 211 yaşında ölen bir kutup balinasıydı. Koloni halinde yaşamayan hayvanların en uzun ömürlüsüyse bir tür deniz midyesi. Arctica islandica türü midyelerin 507 yıl yaşadığı tahmin ediliyor.