Uranüs’te X-Işınları Tespit Edildi
Uranüs’te ilk kez X-ışınları tespit edildi.
Uranüs’te ilk kez X-ışınları tespit edildi. Dr. William Dunn ve arkadaşları tarafından yapılan çalışmanın sonuçları Journal of Geophysical Research’ta yayımlandı.
Bir grup gök bilimcinin yaptığı analizler, Uranüs’ün X-ışınları yaydığını gösteriyor. Araştırmacılar bu sonuca ulaşırken Dünya’nın etrafında dolanan Chandra X-Işını Gözlemevi tarafından bir kısmı 2002’de, bir kısmı da 2017’de toplanan verileri kullanmışlar. 2002’de toplanan ancak yakın zamanlarda analiz edilen verilerde net X-ışını sinyalleri olduğu, 2017’de toplanan verilerde de muhtemel X-ışını parlamaları olduğu belirtiliyor.
Gözlemlenen X-ışınlarının ana kaynağının Güneş olduğu söyleniyor. Güneş’ten yayılan X-ışınları, Güneş’e en yakın yedinci gezegen olan Uranüs’e çarparak saçılıyor.
Gözlemlenen ışınların bir diğer kaynağı da Uranüs’ün halkaları olabilir. Çapı Dünya’nınkinin dört katı kadar olan Uranüs’ün ekvator hizasında iki grup hâlinde halkalar var. Uranüs’ü çevreleyen ortamdan gelen yüksek enerjili parçacıklar, halkaları oluşturan buzlarla ve kayalarla çarpışarak X-ışınlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Bir diğer olasılık da gözlemlenen X-ışınlarının kaynağının auroralar olması. Dünya’nın kutup bölgelerinde gözlemlenen auroraların kaynağı atmosfere giren elektrik yüklü parçacıklardır. Dünya’daki auroralarda da X-ışınları ortaya çıkar. Benzer biçimde Uranüs’ün atmosferine giren elektrik yüklü parçacıklar da X-ışınlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.