Uranüs’ün Halkalarının En Detaylı Görüntüsü
Uranüs’ün halkalarını çok net bir şekilde gördüğümüz bu fotoğraf, James Webb Uzay Teleskobu’nun yakın kızılötesi kamerası (NIRCam) tarafından çekildi.
Fotoğrafta Uranüs’ün iki özelliği hayli dikkat çekiyor. Birincisi Uranüs’ün halkalarının daha önce kaydedilmemiş netlikteki görüntüsü, ikincisi ise gezegenin sağ kısmında fark edilen parlaklık.
Uranüs’ün bilinen 13 halkası var. Halkalar, gezegenin yüzeyinden dışa doğru Zeta, 6, 5, 4, Alfa, Beta, Eta, Gama, Delta, Lambda, Epsilon, Nu ve Mu olarak isimlendiriliyor. James Webb tarafından çekilen fotoğrafta Uranüs’ün halkalarından 11’i görülebiliyor.
Uranüs’ün halkalara sahip olduğu 1977 yılında James Elliot, Ted Dunham ve Jessica Mink isimli gök bilimciler tarafından Kuiper Uçan Gözlemevi’ndeki teleskoplar kullanılarak keşfedildi. 1986 yılında ise Voyager 2 uzay aracı tarafından Uranüs’ün halkalarının fotoğrafı çekildi.
James Webb tarafından çekilen fotoğrafta, Uranüs’ün Güneş’e bakan kuzey kutup bölgesinde parlak bir bölge dikkat çekiyor. Parlaklık, Uranüs’ün kutbunun güneş ışınlarını doğrudan aldığı zamanlarda ortaya çıkıyor. James Webb’in elde ettiği veriler bu parlaklığın ortaya çıkma nedeninin belirlenmesine yardımcı olabilir.
Uranüs’ün Güneş sistemindeki diğer gezegenlerden farklı bir özelliği var. Gezegenin eksen eğikliği yaklaşık 98 derece. Yani Uranüs’ün ekvatoru yörünge düzlemine neredeyse dik. Bu nedenle güneş ışınları Uranüs’ün kutup bölgelerine dik açıyla ulaşabiliyor. Şu an Uranüs’ün kuzey kutbu Güneş’e doğru yönelmiş durumda.
Uranüs’ün Voyager 2 uzay aracı tarafından görünür bölge dalga boyunda çekilen fotoğraflarında, gezegen mavi-yeşil tonlarda görünüyordu. James Webb tarafından kaydedilen görüntü ise kızılötesi dalga boyundaki ışınları algılayabilen kameralar tarafından çekildiğinden, fotoğraftaki renkler Uranüs’ün gerçek renklerini yansıtmıyor. Renkler, bilgisayar tarafından belirli dalga boylarına belirli renklerin tanımlanmasıyla oluşturuldu.
Kaynaklar: