Üzüm Kabuğuyla Yolları ve Çevreyi Korumak
Yollardaki buzlanmanın önüne geçmek için kullanılabilecek çevre dostu bir katkı malzemesi geliştirildi.
Yollardaki buzlanmanın önüne geçmek için kullanılabilecek çevre dostu bir katkı malzemesi geliştirildi. Çeşitli kimyasal süreçlerle üzüm kabuğundan elde edilen malzemenin hem buzun daha hızlı çözülmesini sağladığı, hem asfaltlara ve betonlara daha az zarar verdiği, hem de su kaynakları için daha az risk teşkil ettiği belirtiliyor.
Soğuk kış günlerinde yollara tuzlu çözeltiler ve çeşitli kimyasal maddeler serpiliyor. Buzlanmanın önüne geçmek ya da var olan buzları çözmek için kullanılan bu malzemeler, trafikteki yolcuların daha güvenli bir biçimde seyahat etmesine yardımcı olsa da aynı zamanda hem yolları aşındırıyor hem de çevredeki bitki örtüsüne zarar veriyor. Ticari buz çözücülerse metalleri bile aşındıran kimyasal maddeler içeriyor.
Son yıllarda buz çözücülerin içine sıklıkla pancar şerbeti ekleniyor. Ancak hem çözücülerin performansını artırıp hem de yollarda daha az aşınmaya sebep olsa da pancar şerbeti karıştığı sulardaki oksijen seviyelerinin düşmesine sebep olarak canlıların yaşamını tehdit ediyor.
Washington Eyalet Üniversitesinde çalışan Mehdi Honarvar Nazari ve Xiaming Shi, yakın zamanlarda yollardaki buzlanmanın önüne geçmek için kullanılabilecek daha çevre dostu bir katkı malzemesi geliştirdi. Çeşitli kimyasal süreçlerle üzüm kabuğundan elde edilen malzemenin hem buzun daha hızlı çözülmesini sağladığı, hem asfaltlara ve betonlara daha az zarar verdiği, hem de su kaynakları için daha az risk teşkil ettiği belirtiliyor.
Prof. Dr. Shi, geliştirdikleri yöntemle sadece üzüm kabuğundan değil başka zirai ürünlerden de benzer katkı malzemelerinin üretilebileceğini söylüyor. Bu yöntemle yolları korumak için zirai atıkları kullanmak mümkün.
Araştırma ile ilgili detaylı bilgiye Journal of Materials in Civil Engineering’de yayımlanan makaleden ulaşabilirsiniz.