Vişne Ekşiyken Neden Kiraz Tatlıdır?
Meyvelerin tadı, içerdikleri kimyasal maddelerin oranlarıyla ilişkili. Örneğin vişne ve kiraz dış görünüş olarak birbirine çok benzese de vişnenin tadı ekşiyken, kiraz tatlı bir meyvedir.
delihayat / iStock.com
Vişne yani Latince adıyla Prunus cerasus ve kiraz yani Latince adıyla Prunus avium gülgiller ailesinde yer alan meyve türleridir. Vişnenin ekşi, kirazın tatlı bir meyve olması ise içerdikleri şeker ve asit miktarının birbirinden farklı olmasından kaynaklanıyor.
zhikun sun / iStock.com
Glikoz ve fruktoz, vişneye ve kiraza tatlılık veren iki basit şeker türü. Ekşilik ise meyvelerin içindeki organik asitlerden özellikle de malik asit isimli maddeden kaynaklanıyor. Vişnenin içerdiği şeker oranı yaklaşık %8 iken, kirazınki %13 civarında. Asit oranı ise vişnede yaklaşık %1,7, kirazda yaklaşık %0,8’dir. Yani vişne kiraza göre yaklaşık iki kat daha fazla organik asit içerir.
Drypsiak / iStock.com
Malik asidin kimyasal formülü
Vişne ve kiraz kendilerine has kırmızı tonlardaki renklerini ise kabukta bulunan antosiyanin bileşiklerinden alıyor. Meyvenin içerdiği antosiyanin miktarı arttıkça rengi koyulaşıyor.
Ekşi ya da tatlı… Peki siz hangi meyvenin tadını daha çok seviyorsunuz?
Kaynaklar:
- Ferretti, G. ve ark., “Cherry antioxidants: From farm to table.”, Molecules, Cilt 15, Sayı 10, s. 6993–7005, 2010.
- Usenik, V., Fabric, J. Ve Stampar, F., “Sugars, Organic Acids, Phenolic Composition and Antioxidant Activity of Sweet Cherry (Prunus avium L.).”, Food Chemistry, Cilt 107, Sayı 1, s.185-192, 2008.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7582279/#:~:text=The%20main%20organic%20acids%20in,sugars%20were%20glucose%20and%20fructose
- https://www.compoundchem.com/2016/07/21/cherries/