Yapay Deriler İçin Sensör
Connecticut ve Toronto üniversitelerinden bir grup araştırmacı basınç, sıcaklık, hareket, titreşim, ses ve manyetik alanları algılayabilen bir sensör geliştirdi. Gelecekte, derileri yanmış hastaların yeniden hissetmesine imkân veren yapay derilerin geliştirilmesi mümkün olabilir.
Connecticut ve Toronto üniversitelerinden bir grup araştırmacı basınç, sıcaklık, hareket, titreşim, ses ve manyetik alanları algılayabilen bir sensör geliştirdi. Gelecekte, derileri yanmış hastaların yeniden hissetmesine imkân veren yapay derilerin geliştirilmesi mümkün olabilir. Dr. Abdelsalam Ahmed ve arkadaşları tarafından yapılan araştırmanın sonuçları Advanced Materials’ta yayımlandı.
Doğal insan derisi sıcaklığı, basıncı ve titreşimleri algılar. Çoğumuz farkında olmasak da bu hisler kendimizi çevreden korumamıza yardımcı olur. Derileri yanmış hastalarsa bu korumadan yoksun oldukları için bazen bilinçsizce kendilerini yaralarlar.
Araştırmacılar, insan derisinin algılayabildiği çevresel faktörlere duyarlı bir sensör geliştirmek üzere çalışmalar yaptı. Bu amaçla, silisyumdan ürettikleri tüpleri bakır tellerle sarmaladılar ve içinde demir oksit nanoparçacıklar bulunan özel bir sıvıyla doldurdular. Nanoparçacıklar silisyum tüpün iç kısmına sürtündükçe bir elektrik akımı oluşuyor ve bu akım tüpü çevreleyen bakır teller tarafından algılanıyor. Tüpe vurulduğunda nanoparçacıkların hareket etmesi sinyalin değişmesine sebep oluyor ve böylece basınç algılanabiliyor. Benzer biçimde ses dalgaları tüpün içindeki sıvıda dalgalar oluşmasına ve elektrik sinyalinin değişmesine neden oluyor. Farklı uyaranlar sinyalin farklı biçimde değişmesine yol açtığı için sinyaldeki değişikliklere bakarak uyaranın türünü belirlemek mümkün oluyor. Sensör sadece basıncı ve sesi değil manyetik alanları, titreşimi, yürümeyi, koşmayı, zıplamayı ve yüzmeyi de algılayabiliyor.
Araştırmacılar, geliştirdikleri sensörün en önemli kullanım alanının derileri yanmış hastaların yeniden hissetmesini sağlamak olacağını düşünüyor. Ayrıca sensör işçilerin tehlikeli düzeyde manyetik alanlara maruz kalmasını engellemek için de kullanılabilir.