Yapay Zekâ Teknolojisi Yaşam Bilimleri Araştırmalarını Kolaylaştırıyor
Oxford Üniversitesinden bilim insanları, şempanzelerin yüzlerini tanımak ve onları doğal yaşam ortamlarında izlemek için yeni bir yapay zekâ teknolojisi geliştirdi. Araştırmanın sonuçları Science Advances dergisinde yayımlandı.
Video görüntüleri hayvan davranışlarının incelenmesine yönelik araştırmalarda sıkça kullanılıyor. Ancak bu verilerin tek tek analiz edilmesi hayli zor. Oxford Üniversitesinden bilim insanları, şempanzelerin yüzlerini tanımak ve onları doğal yaşam ortamlarında izlemek için yeni bir yapay zekâ teknolojisi geliştirdi. Araştırmanın sonuçları Science Advances dergisinde yayımlandı.
Geliştirilen yapay zekâ teknolojisi, Batı Afrika'da yaşayan Gine şempanzelerinin yer aldığı videolardaki 10 milyondan fazla görüntü kullanılarak eğitildi. Araştırmada geliştirilen yazılımın %92,5 doğrulukla şempanzeleri tanıyabildiği ve %96,2 doğrulukla cinsiyet tespiti yapabildiği belirlendi. Uzman araştırmacılar aynı görevi %42 doğrulukla gerçekleştirebildi.
Yapay zekâ teknolojisi geliştirilirken şempanze yüzlerine ait bir dizi fotoğraf doğru olarak etiketlendi. İlk aşamada işlenmemiş videodan görüntü kareleri alındı. Yazılım görüntülerdeki şempanze yüzlerini doğru bir şekilde tespit edebildi.
Geliştirilen yapay zekâ teknolojisi ışık koşullarının yeterli olmadığı, görüntü kalitesinin düşük olduğu ve hareketten kaynaklanan bulanıklık durumu gibi zor koşullarda bile yüksek doğrulukta sonuçlar veriyor. Ayrıca gelişmiş yüz tanıma sistemi farklı açılarda bile yüzleri doğru şekilde tanıyabiliyor.
Geliştirilen yapay zekâ teknolojisi sayesinde grup hâlinde yaşayan hayvan türlerinin aralarındaki sosyal etkileşimler incelenebiliyor ve birkaç kuşak boyunca nasıl değiştiği takip edilebiliyor.
Yapay zekâ teknolojisinin hayvanların koruma amaçlı izlenmesi gibi farklı uygulamalarda kullanılması düşünülüyor. Araştırma şempanzeler ile gerçekleştirildi ancak yazılım gelecekte diğer hayvan türleri için de kullanılabilir.