Yarasalar da Trafik Kurallarına Uyuyor
Yarasaların uçuşları sırasında yüksek frekanslı sesler çıkararak engellerden yankılanan ses dalgaları yoluyla yönlerini buldukları biliniyor
Kalabalık bir ortamda yürürken farkında olmadan belirli kurallara dikkat ederiz. Örneğin biraz ileride kalabalıktan birinin önümüze doğru yürüdüğünü görünce yavaşlar, çok sıkışık ortamlarda bile çoğu zaman birbirimize çarpmadan ilerleyebiliriz. İnsanların kendi içlerinde bu hareket koordinasyonunu nasıl sağladığı tam olarak bilinmese de yeni bir çalışma yarasaların da gece avlanırken içgüdüsel olarak bazı trafik kurallarına uyduğunu ortaya çıkardı.
Yarasaların uçuşları sırasında yüksek frekanslı sesler çıkararak engellerden yankılanan ses dalgaları yoluyla yönlerini buldukları biliniyor. Yankı ile yer tespiti olarak bilinen bu özellik sayesinde bir anlamda görme işlemini ses çıkararak gerçekleştiriyorlar. Ancak Bristol Üniversitesi’nden Dr. Marc Holderied ve arkadaşları bu bilginin bir adım ötesine geçerek etkileşim halindeki yarasaların birbirine göndermiş olduğu ve her birinin algıladığı ses dalgalarını hesaplamış. Su yüzeyine yakın yerlerde avlanan Daubenton yarasaları üzerinde yaptıkları bu çalışma sonucunda yarasaların kendi trafik kuralları olduğunu tespit etmişler. Buna göre yarasalar gerektiğinde birbirini takip ediyor, ardışık dönüşleri koordine ediyor ya da birbirlerine çarpmamak için yavaşlayabiliyorlar. Bunu da takipçi yarasaların, liderlerinin hareketlerini bir göz kırpışımız kadar hızlı bir süre içinde taklit etmesi sayesinde yapıyorlar.
Günümüzde kullanılan radar ve sonar sistemleri yarasaların sahip olduğu yankı ile yer tespiti özelliğinden yararlanılarak geliştirilmiş. Bu yeni çalışma sayesinde yarasaların hareket taktiklerinin de bilim insanlarına arama kurtarma çalışmaları ya da insansız hava araçlarının etkin kullanımı gibi konularda önemli bilgiler sağlayacağı düşünülüyor.