Yeni Nesil Biyosensörler: Aptasensörler
Nanomalzemelere dayalı elektrokimyasal biyosensörler ve aptasensör teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmaları nedeniyle 2015 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. K. Arzum Erdem Gürsan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Günümüzde biyosensörler sağlık, gıda güvenliği, çevre kirliliği ve savunma sanayisi gibi farklı alanlarda gerçekleştirilen araştırmalarda çeşitli biyolojik ve kimyasal maddelerin tespit edilmesinde kullanılıyor. Aptasensörler ise yeni gelişmekte olan biyosensör sistemlerinden biri.
Biyoalgılayıcılar olarak da isimlendirilen biyosensörler analiz edilecek biyolojik maddelerin enzim, antikor, protein, nükleik asit veya canlı hücre ve doku, mikroorganizma gibi biyoreseptörler ile tepkimeye girmesi sonucu ortaya çıkan değişimleri (örneğin ısı, ışık) elektrik sinyallerine dönüştürerek bu maddelerin tespit edilmesini sağlayan cihazlardır. Örneğin diyabet hastalarının kandaki glikoz seviyesini takip etmek için kullandıkları şeker ölçüm cihazları bir biyosensördür.
Biz de Bilim Genç olarak nanomalzemelere dayalı elektrokimyasal biyosensörler ve aptasensör teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmaları nedeniyle 2015 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. K. Arzum Erdem Gürsan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.