Işık Yayan Moleküler Motorlar Üretildi
Yaraların İçinde Dolaşan İlaç Taşıyıcı Robotlar
Yaraların içinde dolaşan ve taşıdığı antibiyotiklerle bakterileri öldüren robotlar geliştirildi.
Nanoteknolojinin Tıp Alanındaki Uygulaması: Nanotıp
Nanoteknolojinin tıp alanındaki uygulaması olan nanotıp, hâlihazırda var olan tıbbi yöntemlerle ortadan kaldırılamayan sorunların nanoteknoloji aracılığıyla çözülmesini amaçlayan bir bilim dalı. Günümüzde nanotıp sayesinde hasarlı dokuların onarılması, kanserli hücrelerin yok edilmesi, ilaçların yan etkilerinin ortadan kaldırılması ve hastalıkların tedavisi gibi pek çok konuda farklı uygulamalar geliştiriliyor.
Biz de Bilim Genç olarak gittikçe popülerleşen nanotıp alanını ve bu alanda çalışan bilim insanlarını daha yakından tanımak için Hacettepe Üniversitesi Nanoteknoloji ve Nanotıp Bölümünden Doç. Dr. Memed Duman ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
WiFi Sinyallerinden Enerji Toplayan Cihaz Geliştirildi
Singapur Ulusal Üniversitesinden Hyunsoo Yang ve Raghav Sharma ortamdaki WiFi sinyallerinden enerji toplayan bir cihaz geliştirdi.
Nanosanat eserleri hem nanoteknolojide yaşanan gelişmeleri ortaya koyması bakımından hem de bilimin ilgi çekici bir hâle bürünerek toplumla buluşması açısından önemli.
Tokyo Metropolitan Üniversitesinde çalışan araştırmacılar birkaç santimetre uzunluğunda nanoteller üretmeyi başardı.
Dr. Öğr. Üyesi Eda Aydoğan Güngör ile Yeni Nesil Nanomalzemeler Üzerine Söyleşi
Orta Doğu Teknoloji Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Eda Aydoğan Güngör ile yüksek sıcaklıklara ve radyasyona karşı dayanıklı yeni nesil nanomalzemeler üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
• 09/07/2020
Prof Dr. Taner Akbay ile Güç Elektronlara Söz Geçirebilenin Elinde
Yeditepe Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Taner Akbay enerji dönüşümü ve depolanmasında malzeme mühendisliğinin önemini anlatıyor.
Esnek Elektronik Cihazlar İçin Esnek Piller
Günümüzün aktif araştırma alanlarından biri esnek elektronik cihazlar. Michigan Üniversitesinden Nicholas Kotov önderliğinde çalışmalar yapan bir grup araştırmacı yakın zamanlarda esnek, iletken malzemeler üretmek için yeni bir yöntem geliştirdi.
• 30/07/2019
Yeni Nesil Biyosensörler: Aptasensörler
Günümüzde biyosensörler sağlık, gıda güvenliği, çevre kirliliği ve savunma sanayisi gibi farklı alanlarda gerçekleştirilen araştırmalarda çeşitli biyolojik ve kimyasal maddelerin tespit edilmesinde kullanılıyor. Aptasensörler ise yeni gelişmekte olan biyosensör sistemlerinden biri.
Biyoalgılayıcılar olarak da isimlendirilen biyosensörler analiz edilecek biyolojik maddelerin enzim, antikor, protein, nükleik asit veya canlı hücre ve doku, mikroorganizma gibi biyoreseptörler ile tepkimeye girmesi sonucu ortaya çıkan değişimleri (örneğin ısı, ışık) elektrik sinyallerine dönüştürerek bu maddelerin tespit edilmesini sağlayan cihazlardır. Örneğin diyabet hastalarının kandaki glikoz seviyesini takip etmek için kullandıkları şeker ölçüm cihazları bir biyosensördür.
Biz de Bilim Genç olarak nanomalzemelere dayalı elektrokimyasal biyosensörler ve aptasensör teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmaları nedeniyle 2015 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. K. Arzum Erdem Gürsan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
En Çok Okunan Makaleler