Yeni Ufuklar Plüton’un Yakınından Geçti
Yaklaşık 9,5 sene önce Plüton ve uydularını incelemek için uzaya gönderilen Yeni Ufuklar uzay aracı, 14 Temmuz’da TSİ 14.49’da Plüton’un 49.600 kilometre yakınından geçti.
Yaklaşık 9,5 sene önce Plüton ve uydularını incelemek için uzaya gönderilen Yeni Ufuklar uzay aracı, 14 Temmuz’da TSİ 14.49’da Plüton’un 49.600 kilometre yakınından geçti. Aslında bu sırada, daha önceden planlandığı üzere, Yeni Ufuklar ile Dünya arasındaki bağlantı kesilmişti. Bu yüzden geçişten kısa süre sonra görevin tam anlamıyla başarılı olup olmadığı bilinmiyordu. Ancak uzay aracı 15 Temmuz’da TSİ 04.02’de Dünya ile yeniden iletişim kurdu. Yeni Ufuklar’ın üzerinde yedi bilimsel cihaz var. Uzay aracı bu cihazları kullanarak Plüton ile Charon’un (Plüton’un en büyük uydusu) jeolojisini, atmosferini ve diğer özelliklerini inceliyor.
Şu an Dünya’ya yaklaşık 5 milyar kilometre mesafede olan Yeni Ufuklar’ın gönderdiği sinyaller, yeryüzüne yaklaşık 4,5 saatte ulaşıyor. Uzay aracının elde ettiği tüm verileri Dünya’ya göndermesi 16 ay sürecek. Bu verilerin analiz edilmesininse yıllar alacağı belirtiliyor.