Zihin Kontrolüyle Çalışan Robot Kol
Pittsburgh Üniversitesi’nden araştırmacılar boynundan aşağısı felçli olan bir kadın hasta bir robot kolu sadece düşünceleriyle kontrol ederek çeşitli karmaşık el ve kol hareketleri yaptırmayı başardı.
Pittsburgh Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü bir çalışmada, boynundan aşağısı felçli olan bir kadın hasta bir robot kolu sadece düşünceleriyle kontrol ederek çeşitli karmaşık el ve kol hareketleri yaptırmayı başardı.
55 yaşındaki Jan Scheuermann 2003’ten bu yana felçli olarak hayatını sürdürüyor. 2012 yılında Scheuermann’ın beyninin sağ elini ve kolunu kontrol eden bölgesine, ameliyatla yaklaşık yarım santimetre kare büyüklüğünde iki adet elektrot yerleştirildi. Bu elektrotlar 96 farklı noktadan beyne bağlanıyor. Scheuermann’ın beynindeki sinir hücrelerinden gelen elektrik sinyallerinin elektrotlar aracılığıyla bilgisayara aktarılması için bir beyin-makine arayüzü hazırlandı. Daha sonra bu sinyallerdeki şifreleri çözüp el ve kol hareketleriyle (kolu kaldırmak, bileği döndürmek vs.) ilişkilendirmek için çeşitli bilgisayar yazılımları denendi. Jan Scheuermann süreç boyunca sağ elini ve kolunu hareket ettirdiğini düşünerek robot kolu kontrol etmeye çalıştı. 2 yıl süren çalışmanın ardından Scheuermann robot kolu hareket ettirip çeşitli nesneleri kavrayabildi. Robot kol protezi kısıtlı da olsa hareket imkânı sağladığından felçli hastaların günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için hayli önemli.