Narin Nesneleri Yakalayan Bitkisel Robot Kol
Bir grup araştırmacı sinekkapan bitkisinden kopardıkları yaprakları, narin nesneleri yakalayan bir robot kola dönüştürdü.
Robot kollar genellikle sert malzemelerden üretilir ve bu durum narin nesnelerin robotlar tarafından kavranmasını zorlaştırır. Narin nesneleri zarar vermeden kavrayabilecek robotlar üretebilmek için daha yumuşak malzemelerin kullanıldığı robot kolların geliştirilmesine ihtiyaç var. Bir grup araştırmacı yakın zamanlarda bu konuda çok yararlı olabilecek bir çalışmaya imza attı. Dr. Wenlong Li ve arkadaşları Nature Electronics’te yayımladıkları bir makalede sinekkapan bitkisinden kopardıkları parçaları, üzerlerine elektrotlar yerleştirerek, bir tür robot kola dönüştürdüklerini açıkladılar.
Sinekkapanlar çene benzeri yapraklara sahiptir. Sinek gibi ufak bir canlı yaprakların içindeki hassas tüylere dokunduğunda yapraklar hızla kapanır ve canlı bitkiye yem olur.
Araştırmacılar sinekkapanın yapraklarını robot kollara dönüştürmek için üzerlerine elektrotlar yerleştirmişler. Bu elektrotlar yardımıyla yaprağın kapanma hareketi arzu edildiği gibi kontrol edilebiliyor. Üstelik elektrotlar, üzerlerine yerleştirildikleri yapraklar bitkiden koparılsa bile en azından bir gün daha çalışmaya devam ediyor.
Araştırmacılar geliştirdikleri robot kolu kendi geliştirdikleri bir akıllı telefon uygulaması aracılığıyla birkaç gramlık ufak nesneler üzerinde başarıyla test etmişler.
Geliştirilen robot kolun dezavantajlarından biriyse yaprakların bir kez kapandıktan sonra yeniden açılması için saatler gerekmesi.