Nisan 2021’de Gökyüzünde Neler Oluyor?
Nisan ayında gezegenleri Güneş’in doğuşundan önce gökyüzünde olanlar ve Güneş’in batışından sonra görülenler olarak ikiye ayırmak mümkün.
Satürn ve Jüpiter, nisan ayında gün doğumundan önce gökyüzünde. Satürn, ayın başında Güneş’ten yaklaşık 2,5 saat, Jüpiter ise 2 saat önce doğu-güneydoğu ufkundan doğuyor. Güneş sisteminin her iki gaz devi de ilerleyen günlerde daha erken doğuyor ve ufkun üzerinde daha yüksek noktaya ulaşıyor. 7 Nisan’da Satürn ve Jüpiter’i gökyüzünde Ay’ın yakınlarında görebilirsiniz.
Mars, nisan ayında Boğa Takımyıldızı’nda. Kızıl Gezegen, Güneş battıktan sonra havanın kararması ile birlikte batı yönünde ufkun üzerinde görülebilir. Mars gece yarısına yakın saatlerde kuzeybatı ufkundan batıyor. Mars ve son dördün evresine yaklaşan Ay, 17 Nisan’da gökyüzünde bir arada görülebilir.
Nisan ayında gökyüzünün en parlak yıldızlarından biri olan ve kırmızı tonlardaki renkleriyle diğer yıldızlardan ayrılan Aldebaran ve Betelgöz’ün gökyüzünde Mars’la oluşturdukları üçgeni görebilirsiniz.
Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür ise 19 Nisan’da Güneş’in arkasından geçiyor. Bu tarihten sonra Merkür her geçen gün Güneş’ten uzaklaşmaya ve ufkun üzerinde yükselmeye başlıyor.
Venüs, 26 Mart’ta Güneş’in arkasından geçmişti. Bu süreçte Güneş’in parlaklığı nedeniyle birkaç hafta boyunca gözlemlenemeyen Venüs, nisan ayının son haftasından itibaren Güneş’in batışından sonra gökyüzünde “Akşam Yıldızı” olarak tekrar ortaya çıkmaya başlıyor.
Merkür ayın son haftasında Venüs ile birlikte Güneş’in batışından sonra gökyüzünde görülebilir. Ancak her iki gezegen de ufkun üzerinde çok yükselmediği için gözlem süreleri çok kısa.
30 Nisan’da Merkür ve Venüs, Boğa Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Aldebaran ve Ülker Açık Yıldız Kümesi bir arada görülebilir.
Ay 14 Nisan Dünya’ya en uzak, 27 Nisan’da Dünya’ya en yakın konumunda. Bu konumlardayken iki gök cismi arasındaki mesafe sırasıyla 406.100 kilometre ve 357.400 kilometre.
Ay, nisan ayı boyunca sadece gezegenlerle değil gökyüzünün en parlak yıldızlarıyla da bir araya geliyor. 22 Nisan’da ilk dördün evresine yaklaşan Ay, Aslan Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Regulus’un yakınından geçiyor.
Çalgı gök taşı yağmuru 22-23 Nisan’da en yüksek etkinliğe ulaşıyor. Gök taşlarının gökyüzünde ortaya çıktığı nokta, Güneş’in batışından sonra kuzeydoğu ufkunun üzerinde görülmeye başlıyor ve Güneş’in doğuşundan önce en yüksek noktaya ulaşıyor. Ancak bu tarihte Ay, dolunay evresinde olduğundan gök taşlarının fark edilmesini zorlaştırabilir.
Çalgı gök taşı yağmurunun kaynağı olan C/1861 G1 Thatcher Kuyruklu Yıldızı, Güneş etrafındaki yörüngesini 415,5 yılda tamamlıyor. Çalgı gök taşı yağmuru bilinen en eski gök taşı yağmurlarından biri.
Kaynaklar:
- 2021 Gök Olayları Yıllığı, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi
- https://eclipse.gsfc.nasa.gov/SKYCAL/SKYCAL.html
- https://solarsystem.nasa.gov/asteroids-comets-and-meteors/comets/c-1861-g1-thatcher/in-depth/
- https://www.amsmeteors.org/meteor-showers/meteor-shower-calendar/