Hasta Takip Projesi
Sağlık alanında karşılaşılan çeşitli sorunları çözmek için kullanılabilecek bir yazılım geliştirdik.
Giriş
Nüfus artışından dolayı sağlık sektöründe birtakım problemler baş göstermektedir. Bu problemler ancak bilişim teknolojisinin akıllıca kullanılmasıyla bertaraf edilebilir. Örneğin göz tansiyonunun (glokom) erken tanısı için en önemli şey, göz doktorunca düzenli aralıklarla yapılan muayenelerdir. Ancak her göz muayenesinde göz tansiyonu ölçülmemektedir. Sağlık alanında sık karşılaşılan başka bir önemli sorun ise ilaçlara verilen alerjik tepkiler sonucunda hastaların ölmesidir. Bu sorunların aşılması sağlık alanında kullanılabilecek etkin bir yazılım ile mümkün olabilir.
Amacı
Şu an farklı kurum ve kuruluşlarda kullanılan hasta takip programlarına baktığımız zaman hasta ile ilgili isim, adres, iletişim bilgileri, boy, kilo gibi özellikler ve hasta aynı hastaneye daha önce uğramışsa tetkik bilgileri görülmektedir. Ancak bu programlar yukarıda bahsedilen olumsuzlukları engelleme konusunda yetersizdir. Bu projede hasta takibinde kullanılabilecek daha etkin bir program yazılması ve bu sorunların aşılması amaçlanıyor.
Yöntem
Sistem özetle şu şekilde çalışmaktadır. Muayene-tetkik ve tedavi işlemleri için hasta bilgilerine ulaşmaya çalışan doktor geliştirilen akıllı özellikler sayesinde uyarılacaktır. Örneğin göz doktoruna giden bir hastanın hastalığını bilmemesi ya da unutması durumunda normal şartlar altında özellikle sıradaki hasta sayısının fazla olması durumunda göz tansiyonuna bakılmamaktadır. İşte böyle bir durumda sistem otomatik olarak doktoru hastanın göz tansiyonunun olduğunu hatırlatacaktır. Ayrıca hastanın ilaca alerjisi varsa sistem doktoru otomatik olarak uyaracaktır. Örneğin; Penisilin alerjisi olan hastaya bu ilaç yazılacağı zaman sistem doktoru uyaracak ve ilacın yazımına müsaade etmeyecektir.
Projeyi gerçekleştirmek için yazılım dili olarak PHP, IDE olarak Notepad++ programı seçildi. Hasta kayıtları için “tablo”, doktor girişleri için “user” ve ilaç aramaları için “ilaçlar” adında mysql veritabanları oluşturuldu. Ardından bu veritabanlarına bağlantıyı kolaylaştırabilmek için “config.php” adına bir php dosyası oluşturulup içerisine her sayfada kullanılacak fonksyonlar ve değişkenler yazıldı. Sayfalar arasındaki veri alışverişinin güvenli olabilmesi için veriler “session” komutu ile gönderildi. Uygulama gerçekleştirebilmek için sisteme 2 adet doktor, 3 adet ilaç ve hasta eklendi.
Sonuç ve Tartışma
Bu proje kapsamında yaptığımız ziyaret ve araştırmalar kapsamında değişik kuruluşların hasta takip sistemlerinin bazıları aşağıda görülmektedir.
Örnek şekil 1: EBS Yazılım Hasta Takip Programı.
Örnek şekil 2: Veteriner Hasta Takip Programı.
Yukarıda verdiğimiz örneklerden de görülebildiği gibi bu tür programlar 21. yüzyılın getirdiği bilişim teknolojisinden eksik çalışmalardır. Bu programı kullanan doktor hastasını iyi tanıyamayacak, erken teşhis yapamayacak, hastaya belkide ölümüne sebep olacak allerjen ilaç verecektir. Tüm bunların aksine, HÖT Projesi ile doktor (Şekil-7 ‘de görüldüğü gibi) alerjen ilaç verdiğinde doktor sistem tarafından uyarılacak ve engellenecektir.
Şekil-7: Doktor hastanın alerji gösterdiği bir ilaca karşı uyarılıp engelleniyor.
Şekil-8: Doktorun yazdığı ilaç alerjen içermediği için sistem tarafından kabul görüyor ve doktora hastanın göz tansiyonu olduğunu hatırlatıyor. Ardından şekil 9’daki sayfaya yönlendiriliyor.
Biz bu proje ile sağlık sisteminde gördüğümüz onlarca eksikliklerden iki tanesinin örneklemesinde iyileştirmeye yönelik başarılı bir çalışma yaptık.
Kaynaklar
1- Aksu, S., İnternet Programcılığı ,http://www.serkanaksu.net.
2- Tanrıverdi, A., Çeber, T., PHP'de Nesne Tabanlı Programlama'ya Hızlı Giriş Kılavuzu, (2008).
Ekip Tanıtımı
Öğrenciler:
Muhammed İkinci
Danışman Öğretmen:
İbrahim Koç