Kastamonu'da Bakırcılık Mesleği Neden Azaldı?
Kastamonu'da bir zamanların en gözde mesleği olan bakırcılık mesleğinin yok olmasının, Kastamonu'nun bakırcılıkta aranılan bir yer olması özelliğini yitirmesinin ve bakırcı ustalarının yetişmemesinin nedenlerini belirledik. Bakırcılığın yeniden canlandırılması için neler yapılabileceğiyle ilgili önerilerde bulunduk.
Giriş
Kastamonu'da bir zamanların en gözde mesleği olan bakırcılık günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu nedenle Kastamonu'da bir zamanların en gözde mesleği olan bakırcılığın günümüzde yok olmasının, Kastamonu'da bakırcılığa olan ilginin azalmasının ve bakırcı ustalarının yetişmemesinin sebeplerinin belirlenerek bakırcılığın yeniden canlandırılması için neler yapılabileceğinin ortaya konulması hayli önemlidir.
Amacı
Kastamonu'da bir zamanların en gözde mesleği olan bakırcılığın yok olmasının, Kastamonu'nun bakırcılıkta aranılan bir yer olması özelliğini yitirmesinin ve bakırcı ustalarının yetişmemesinin sebeplerinin araştırılması ayrıca bakırcılığın yeniden canlandırılması için neler yapılabileceğinin ortaya konulması amacıyla böyle bir proje yaptık.
Yöntem
1. Projenin nerelerden araştırılacağı, kimlerden yardım alınacağı.
2. Bakır ustaları ile röportaj.
3. Bakırdan yapılan ürünlerin fotoğraflarının çekilmesi.
4. Bakırcılık konusunda araştırma yapılması.
5. Bu meslekleri yapanların sayısının neden azaldığı ile ilgili sorunların tespiti.
Kastamonu'da bakır ustalarının var olup olmadığı araştırıldı. Münire Medresesi’nde en son bakır ustasının yakın zaman önce öldüğü öğrenildi. Bakırcılar Çarşısı’nda da bakır ustasının olmağı belirlendi.
Sadece hazır bakırı işleyen ustayla görüşüldü ve röportaj yapıldı. Bu konu ile ilgili internetten, gazete haberlerinden ve İl Turizm Kültür Müdürlüğü’nden daha önce bu mesleğin yapanların sayısının neden azaldığı ile ilgili araştırmalar yapıldı.
Fotoğraflar çekildi. Bilgiler ve röportajdan elde edilen sonuçlara göre analiz yapıldı.
Sonuç ve Tartışma
Bakıra olan ilginin azalmasının nedenleri:
-Sanayileşme ve fabrikalaşma
-Bu mesleği öğretecek bakır ustasının kalmaması
-Günümüzde çelik ,cam eşya, teflon gibi ürünlerin bakırın yerini alması
-Teknolojinin gelişmesi
-Mutfak gereçlerindeki çeşitlilik
-Bakırın yılda bir kez kalaylanmasının gerekmesi
-Günümüzde bakırın turistik eşya olarak ilgi görmesi
Yaptığımız projede sanayinin gelişmesinin, çelik, alüminyum gibi malzemelerin mutfak gereçlerinin yapımında bakırın yerini alması, yeni bakır ustalarının yetişmemesinin bakırcılık mesleğiyle ilgilenenlerin sayısının azalmasının neden olduğunu belirledik.
Bakırcılığın desteklenmesinin ve tanıtımının artırılmasının bakırcılık mesleğinin tekrar canlanmasında yararlı olacağı sonucuna ulaştık.
Kaynaklar
-
Ekip Tanıtımı
Öğrenciler:
Muhammet Furkan Arık
Furkan Yüksel Açıker
Danışman Öğretmen:
Tuba Sabah