Negatif İyonların Pozitif Etkisi

Tuzun insan sağlığına yaptığı olumlu etkiler uzun yıllardır biliniyor. Bu projede kaya tuzunun yaydığı negatif iyonların bitkilerin gelişimine etkisini gözlemlendi. Kaya tuzu ile oluşturduğumuz ortamda bitkimizin daha kısa sürede çimlenip, büyüdüğü belirlendi. Kaya tuzunu sadece yediğimiz yemeklerde değil yaşadığımız ortamlarda da bulunmasının yararlı olduğu sonucuna varıldı.
Giriş
Ülkemiz doğal tuz kaynakları bakımından zengin bir ülke. Çankırı, Iğdır, Kastamonu gibi illerimizde tuz mağaraları bulunuyor ve buralardan çıkan kristal kaya tuzları doğal tuz olarak tanımladığımız, doğanın bize hediyesi olan tuzlar. Çankırı Tuz Mağarası yaklaşık 5000 yıldır yararlanıldığı tahmin edilen Türkiye'nin en büyük kaya tuzu rezervlerinin bulunduğu bir yer. Yurt dışında buraya benzer mağaralar astım, depresyon, ruhsal ve psikolojik bazı rahatsızlıklar, tansiyon vb. birçok hastalığın tedavisinde kullanılmakta. Buradaki Kaya Tuzu yataklarının Hititler zamanından beri kullanıldığı tahmin edilmekte.
Çankırı’nın doğusunda yaklaşık 20 km. mesafede bulunan Tuz Mağarası, kaya tuzu yataklarının işletilmesi maksadıyla açılmış olup, bugün nispeten dar girişinin devamında modern karayolu L tünellerini andıran birçok galeriden meydana gelmiş büyük bir mağaradır.
Rafine edilmiş sofra tuzundan uzak durmamız gerektiğini çok uzun zamandır biliyoruz. Hakiki tuzu soluyarak sağlığımıza kavuşabileceğimiz fikri ise bizim için çok yeni...
Kaya tuzunun faydalarının bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Oksijen zakışı kaya tuzunu lambalarda veya mumlarda yakarak arttırılabilir. Kaya tuzu lambaları negatif serbest iyonları salarak oksijen akışını arttırır.
Oksijen akışı ruh halini de geliştirir ve mevsimsel değişiklikler için faydalıdır.
Renkli duman rahatlama sağlar. Stresle baş etmeye de yardımcıdır.
Kaya tuzu sindirimi uyararak iştahı geliştirir.
Bağırsak fonksiyonlarını geliştirir ve asiditeyi düşürür.
Birçok solunum rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.
Alerji, astım ve soğuk algınlığı tedavisinde de kaya tuzu faydalıdır.
Sinüs iltihaplarını azaltır.
Bağışıklık sistemini güçlendiren mineraller içerir.
Demir, magnezyum, bakır ve kalsiyum organlarımız için gereklidir.
Tuzun insan sağlığına yaptığı olumlu etkilerin keşfedilmesi aslında yeni değil. 19. yüzyıl ortalarında Felix Botchkowski adlı Polonyalı sağlık yetkilisi, tuz madenlerinde çalışan işçilerin akciğer hastalıklarına yakalanmadıklarını keşfetti ve daha sonra yapılan bilimsel araştırmalar tuz madenlerinin bu iyileştirici etkisini kanıtladı. İşin sırrı negatif iyonlardaydı.
Biz de kaya tuzunun yaydığı negatif iyonların etkisinin bitkilerin gelişimine etkisini gözlemlemeye karar verdik.
Amacı
Kaya tuzunun yaydığı negatif iyonların hava kalitesine olumlu yöndeki etkisini araştırmak için oluşturduğumuz deney ortamlarındaki bitkilerin gelişimlerinin incelenmesi.
Yöntem
Çalışma Takvimi: |
|
08/12/2014 |
Projenin tespit edilmesi |
9/12/2014 - 16/12/2014 |
Araştırmanın Yapılması (Literatür Taraması) |
26/12/2014 - 06/01/2015 |
Projenin Gerçekleştirilmesi (Deneylerin yapılması) |
06/01/2015- 08/01/2015 |
Projenin Sonuçların Değerlendirilmesi (Projenin sonuçlarının kaydedilmesi) |
1 ay süren bu çalışmamızda ilk olarak projemizi tespit edip, projemiz için nasıl bir deney ortamı oluşturacağımıza ve hangi yolu izleyeceğimize karar verdik.
Deney ve kontrol grubunda fasulye tohumu tercih ettik.
Deney grubu : 3 adet fasulye tohumu + kaya tuzu ortamı
Kontrol grubu: 3 adet fasulye tohumu + normal ortam
Düzenekler 26.12.2014 tarihinde kuruldu.
Her iki düzeneğe de 100 ml su eklenerek sulama yapıldı.
Her iki düzenekte kullanılan toprakların ve saksıların aynı olmasına dikkat edildi.
Sonuç ve Tartışma
TARİH |
DENEY GRUBU |
KONTROL GRUBU |
26.12.2014 |
- |
- |
29.12.2014 |
1cm |
- |
30.12.2014 |
2cm |
0,5 cm |
05.01.2015 |
7cm |
2,5 cm |
06.01.2015 |
8cm |
3cm |
3 gün sonra deney grubundaki bitkinin büyüdüğü(1 cm) gözlemlenirken kontrol grubundaki bitki de büyüme gözlemlenmedi.
Bununla birlikte deney grubundaki bitkilerin büyümesi ile kontrol grubundakilerin büyümesindeki farklılık da dikkatimizi çekti. Büyüme sırasında deney grubundaki bitkilerin fasulyelerinin toprağın altında kaldığı, kontrol grubundakilerin ise toprağın üstünde olduğu gözlemlendi.
Negatif iyonlar havadaki oksijen molekülünün elektron almış halidir. Negatif iyonlar rüzgar, güneş ışını, şelale, sağanak yağış tarafından doğal olarak üretilmektedir. Bazı yerlerde havanın dinlendirici ve ferah olması havada eksi iyonların yoğunlaşması ile oluşur.
Kaya tuzu ile oluşturduğumuz ortamda bitkimizin daha kısa sürede çimlenip, büyüdüğü gözlemlendi. Kaya tuzunu sadece yediğimiz yemeklerde değil yaşadığımız ortamlarda da bulunmasının yararlı olduğu sonucuna varıldı.
Kaynaklar
http://basvurular.meb.gov.tr/bubenimeserim/projebankasi.aspx
http://www.projeokulu.net/proje-bankasi
http://cankirikayatuzu.org/tuz.php?bilgiID=5
http://www.formsante.com.tr/saglik/dogal-terapiler/1731-tuz-magarasinda-bir-nefes-saglik.html
http://www.uzuncahayat.com/2013/01/cankr-tuzunun-faydalar.html
https://www.cosmiclife.com.tr/sayfalar/NTMxOQ==/%C4%B0YON%20MUC%C4%B0ZES%C4%B0
6-7-8.sınıf meb yayınları fen ve teknoloji ders kitabı
Ekip Tanıtımı
Öğrenciler:
Derya Yıldız
Danışman öğretmen:
Melek Özcan Tercüman
Çankırı Şehit Ekrem Aygen Ortaokulu