Raspberry Pi’den Tablet Olur mu?
Yazının başlığından da anlayacağınız gibi, Raspberry Pi den Tablet neden olmasın dedim. Basit komponentleri bir araya getirdim ve bunun yanında son zamanların popüler ürünü olan 3 Boyutlu yazıcı ile derlemesini yaptım. Aşağıda fotoğrafları ile birlikte kullandığım komponentleri detaylı bir şekilde açıklayacağım fakat teknik olarak çok fazla detaya girmeyeceğim.
Giriş
Projemi anlatmaya başlamadan önce “Raspberry Pi” nedir, bunu size açıklamak isterim. “Raspberry Pi” donanımsal olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm komponentleri içeren, fakat daha uygun fiyatlı ve aynı zamanda açık kaynaklı yazılıma sahip mini bir bilgisayar. İngiltere de üretilen bu bilgisayar tüm dünya ülkelerine satılmaktadır.
Projemden bahsedecek olursam; “Raspberry Pi’den Tablet olur mu?” adında, ufak boyutlarda, geliştirilebilir bir sisteme sahip ve aynı zamanda günlük yaşamda kullanışlı bir tablet bilgisayar da denebilir.
Amacı
Bu projeye başlamadan önce farkettim ki, insanlar kullandıkları cihazların kendilerine katıcakları faydaların ve öğrenicekleri bilgilerin farkında değiller. Aslında insanlar yeni teknolojileri kullandıkça, geliştirmeyi de öğrenmeliler.
Benim de aklıma günümüzde yaygınlığı artan cihazlar olan tablet bilgisayarlar geldi. Ben de bir tablet bilgisayar yapmayı fakat sistem içeriği geliştirilebilir bir arayüze sahip olmasını ve kolayca öğrenilebilmesini istedim. Çünkü insan olanı değil, kendi yaptığına daha çok değer verir.
Bu projede en önem verdiğim nokta basit ama işlevsel olması. Çünkü işlevsellik, karmaşıklığıda beraberinde getirse de, basit bir arayüzle bunun aşılabileceğini düşünüyorum. “Raspberry Pi” cihazına ait olan “Raspbian OS” İşletim Sistemi Linux tabanlı olup, açık kaynaklı ve geliştirilebilir bir altyapıya sahip. Kullandığım komponentler başlıca; dokunmatik LCD modülü, lithium polymer pil ve voltaj düzenlenleyici devre. Kullandığım komponentlerin hepsi kolay bulunabilir ve satın alınabilir düzeyde olmasına dikkat ettim.
Yöntem
Etkinlik İçin Gerekli Malzemeler
· Raspberry Pi Type B - 512 MB Link
· 3.2'' Raspberry Pi Uyumlu Dokunmatik LCD Modülü Link • Ayarlanabilir Voltaj Regülatörü 2.5V-9.5V Link
· TLP4056 3,7V Şarj Aleti Link
· 3,7V Lipo Batarya 1000mAh 15C Link
· Switch On/Off Link • Jumper
· Multimetre
· Havya ve Lehim
Öncelikle Raspberry Pi cihazımıza SD kart yardımıyla Raspbian OS kuruyoruz, bunun için Raspbian OS bu linkten indirmeniz gerekli. Daha sonra indirdiğiniz .img dosyasını SD kartınıza “Win32 Disk Imager” gibi bir program sayesinde biçimlendiriyorsunuz. İşlem bittikten sonra SD kartınızı Raspberry Pi cihazınıza takıp açılışı yapıyorsunuz.
Sonrasında, LCD ekranı Raspberry Pi için uyumlu hale getirmek gerekli. Bunun için linkteki yazıyı okumanız yeterli. Yapmanız gereken herşey açıkça belirtilmiş. Kısaca, Terminalde yazacağınız bir kaç satır komuttan oluşuyor. Unutmayın yazıda LCD35 kullanırken ben LCD32 kullandım, çünkü LCD nin boyutu 3.2 inch.
Şimdi ise Raspberry Pi cihazını nasıl LiPo pilden beslerim ve nasıl şarj edebilirim, anlatmak isterim. Raspberry Pi 5.0V 1000mAh bir adaptör ile çalışmakta fakat kullandığım LiPo Pil 3.7V 1000mAh. Bunun için bir adet Voltaj Regülatörü kullandım ki LiPo Pilden gelen 3.7V u 5.0V yapabileyim diye ve ölçümü multimetre yardımıyla yaptım. Ayıca LiPo Pili şarj etmek için ise TLP4056 adında bir komponent yardımıyla LiPo pilimizi şarj edebiliriz.
Gelelim bağlantıların nasıl olması gerektiğine. Aşağıda gördüğünüz şemayı elimle çizmiş olup, sebebi ise çizim programlarında kullandığım komponentlerin bir simülasyonu olmamasından kaynaklı. Fakat şemanın açık ve anlaşılır olduğunu düşünüyorum. Yine de aklınıza takılan bir nokta olursa, sormaya çekinmeyin. Bağlantılarını ise Jumper yardımıyla ve Havya ile Lehim kullanarak yaptım.
Son aşama olan 3 Boyutlu Yazıcıyı kullanarak bir kutu tasarlama ve bastırma. Öncelikle aldığım ölçüler doğrultusunda kaba taslak bir çizim yaptım. Daha sonra AutoCAD programında katı modelleme yaparak kutuyu istediğim ölçüler doğrultusunda çizdim ve .stl formatında kaydettim. Eğer katı modelleme bilmiyorsanız, sizin için 3 Boyutlu tasarımını yapacak ve çıktısını alacak merkezler mevcut. Biraz araştırmanız yeterli.
Yazımı sonlandırmadan önce Dokunmatik LCD için bir sanal klavyeye ve internet için bir wifi modülüne ihtiyaç olacağını düşündüm. Çünkü yaptığımız Tablet PC ise bunu tam anlamıyla yapmamız gerekli. Aşağıdaki komutu Terminal üzerinden uygularsanız eğer, Sanal Klavyeniz yüklenmiş olacaktır. Wifi bağlantı için ise Kablosuz Nano USB Adaptörü almanız gerekli. Ben şuan için tedarik etmedim fakat ethernet kablosuyla birlikte de internete bağlantısı sağlayabilirsiniz.
sudo apt-get install matchbox-keyboard
Sonuç ve Tartışma
Bu cihazı kullanan bir insan hem donanım anlamında hem de yazılım anlamında ne kadar basit fakat kullanışlı olduğunu görecektir diye düşünüyorum. Aslında Türkiye de çeşitli elektronik hobi alanında yarışmalar düzenlensede, yapılan projelerin bir amaca hitap etmesi çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Yaptığım bu tablet bilgisayarı insanlar günlük yaşamda rahatlıkla kullanabilecekler ve aynı zamanda kendilerini eğitebilecekleri bir platformu tanımış olacaklar. Bu projemle şuan için bir yarışmaya katılmasamda, ileride daha gelişmiş bir sistem ile katılmayı çok isterim. Fakat benim için önemli olan insaların hayatlarını kolaylaştıracak aynı zamanda da yeni sistemleri kolayca öğrenebilecekleri cihazların geliştiriliyor olduğunu bilmeleri ve duymaları çok önemli. Projemi beğeneceğinizi umuyorum.
Bu aşamların sonucunda, Raspberry Pi cihazınızı bir tablete dönüştürebilirsiniz. Biraz maliyetli olabilir fakat yaptığınızda emeğinize değecektir diye düşünüyorum. Raspberry Pi, açık kaynaklı bir platform olduğundan dolayı kendinizi geliştirmek adına çok etkili ve öğretici olduğunu düşünüyorum. Raspberry Pi Type B modeli biraz yavaş kalsada yeni çıkan modelleri kullandığınız da evinizdeki bilgisayarları aratmayacağını düşünüyorum. Vakit ayırıp, yazımı okuduğunuz için teşekkür etmek isterim. Şimdiden kolay gelsin.
Kaynaklar
Raspbian OS
Ekip Tanıtımı
Ben Tümay Solak. Işık Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği mezunuyum. Boş zamanlarımda, hobi amaçlı da düşünebilirsiniz, Raspberry Pi ile Arduino programlama ve uygulamalarıyla ilgileniyorum. Bu sayede bilgilerimi güncel tutuyorum ve yeni gelişmeleri takip etmiş oluyorum.