Sanal Gerçeklik Teknolojisi Kullanarak Endoskopide Daha İyi Kontrol Sağlanımı
Projemize gastroenteroloji uzmanlarının endoskopi alanında yaşadığı problemleri çözme amacıyla başladık. Araştırdığımız kaynaklardan doktorların görüntüyü istedikleri gibi görüntüleyemediklerini ve kontrol edemediklerini öğrendik.Bunun için son yıllarda oyun ve teknoloji sektöründe gelişen ve bir çok türleri çıkan sanal gerçeklik gözlüklerini kullanmaya karar verdik. Cardboard’un temellerini esas alarak bir sanal gerçeklik gözlüğü oluşturduk. Araştırmalarımız sonucu görüntüyü 360 derece gösterecek bir kamera lensi tasarladık.Sunumumuzu daha iyi betimlemek için bir insan vücudu maketi yaptık.Lens takılı kameramızı maketin içine yerleştirerek görüntüyü bilgisayara aktardık.Bilgisayardaki görüntüyü canlı yayın yoluyla internete aktardık.Telefonumuzdan canlı yayını açtık ve sanal gerçeklik gözlüğümüze yerleştirdik.Projemizi gastroenteroloji uzmanlarına sunduk ve olumlu cevaplar aldık.Sanal gerçeklik,bireyi olayın içindeymiş gibi gösterdiği için doktorlar endoskopide tam kontrolü sağlayabilecekler. Endoskopide küçük bir hata bile çok kötü sonuçlar doğurabilir ve şu an ki teknoloji bu hataların oluşmasına meyilli. Projemiz,bu hataları ve olası olumsuz durumları en aza indirmeye çalışmaktadır. Biz, projeyi elimizdeki kısıtlı ekipmanlarla yaptık.Bu projenin bir firma tarafından destek verilerek daha profesyonel ve kaliteli ekipmanlarla yapılmasının endoskopi alanında bir devrim yaratacağına ve riskleri azaltıp olası can kayıplarını önleyeceğine inanmaktayız.
Giriş
Endoskopi, gastroskopi de denebilir, sırasıyla yemek borusu, yemek borusu ile midenin bileştiği yer, mide, midenin çıkış noktası ve on iki parmak bağırsağı, bir kamera, bir kablo ve kontrolcü aracılığıyla gözlemlenmesidir ve müdahale imkânı sağlanır.
Gastroskopi, yaklaşık 40 yıldır iç organların tedavisinde kullanılmaktadır. Gastroskopinin buluşundan itibaren bu teknoloji, daha iyi görüntü alımı, daha işlevsel ve tedaviye daha uygun hale getirilmeye çalışılmıştır. Fakat gastroskopi ne kadar gelişmiş olsa da, bu işlem risk içermektedir ve hassas olan iç organlara kalıcı hasar verme riski bulunmaktadır. Hâlâ tam kontrol sağlanamamakta ve tedavi düzgün bir şekilde yapılamamaktadır. Bu yüzden gastroskopide bu risklerin azaltılması ve olası kalıcı hasar veya can kayıplarının en aza indirilmesi için gastroskopi alanında daha çok buluş olması gerektiği düşüncesindeyiz. Bu soruna çözüm bulmak için son yılların gelişen teknolojisi sanal gerçekliği kullanmaya karar verdik ve bu projeyi oluşturduk. Projemiz TÜBİTAK tarafından bu yıl 47. si düzenlenen Ortaöğretimler Arası Araştırma Projeleri Yarışmasında Bölge 3. lüğü almıştır.
Amacı
Bu projenin amacı endoskopide tam kontrol sağlanması ve risklerin azaltılmasıdır.
Yöntem
Tasarladığımız 360 derece lensi kameramıza takıp yapmış olduğumuz insan vücudu maketinin içine yerleştirdik. Aldığımız görüntüyü bilgisayarımızdan canlı yayın yoluyla internet ortamına aktardık. Canlı yayını gözlüğümüze uygun olan gözlük takılı telefonumuzdan görüntüledik. Testlerimiz başarılı sonuçlar verdi.
Sonuç ve Tartışma
Sonuç olarak;
- Oyun ve teknoloji sektöründeki gelişen ürünler,sanal gerçeklik gözlüklerinin başka sektörlerde kullanılabileceği gözlenmiştir.
- Daha çok gelişmeye açık olmayan endoskopinin daha çok gelişebileceği ileri sürülmüştür.
- Yaptığımız çalışmanın geliştirici firmalar tarafından desteklenip,daha profesyonel ekipmanlarla yapılmasının endoskopi alanında bir devrim niteliğinde olacağı gastroentereloji uzmanları tarafından saptanmıştır.
Öneriler
Tıbbi cihaz ve medikal ürün firmaları tarafından destek verilerek bu projenin endoskopide kullanımı başlatılmalı ve bu teknoloji tüm sağlık kuruluşlarına yayılmalıdır. Aynı zamanda endoskopi daha risksiz ve sağlıklı bir hale geldiği için insanlar endoskopi hakkında bilinçlendirmeli ve bir olumsuzluk durumunda endoskopi uygulamasına başvurmaları teşvik edilmelidir.
Kaynaklar
[1]Bishr Omary(2014),Gastroenterology,Steven Edmundowichz(2001),20 Common Problems
İn Gastroenterology
[2] www.wikipedia.com
Ekip Tanıtımı
Bu Proje TED Malatya Koleji Özel Lisesi 10. Sınıf Öğrencileri Onur KARINCAOĞLU ve A. Barış BÜĞRÜ tarafından, Fizik Öğretmenleri Dr. Melike PEKTAŞ öncülüğünde hazırlanmıştır.