Şubat 2021’de Gökyüzünde Neler Oluyor?
Şubat ayının ikinci yarısında Merkür, Jüpiter ve Satürn’ü şafak vakti doğu-güneydoğu yönünde ufkun üzerinde bir arada görebilirsiniz.
23 Şubat gecesi dolunay evresine yaklaşan Ay’ı ve İkizler Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Polluks’u bir arada görebilirsiniz. Şubat, İkizler Takımyıldızı’nı görmek için hayli uygun bir ay. Takımyıldızı, Polluks ve Kastor yıldızları sayesinde gökyüzünde kolayca bulabilirsiniz.
İkizler Takımyıldızı’nın ikizlerinden birinin başını oluşturan Polluks, kırmızı dev aşamasındaki bir yıldız. Polluks’un yakıt olarak kullandığı hidrojen tükenmeye başladığı için füzyon tepkimeleri sonucu helyum karbona ve başka elementlere dönüşüyor. Bu süreçte Polluks soğumaya başladığı için kırmızımsı tonlarda görünüyor.
Gezegenler Şafak Vaktinde Gökyüzünde Buluşuyor
Satürn ve Jüpiter ocak ayında Güneş’in arkasından geçmişti. Güneş sisteminin bu iki gaz devini gökyüzünde Güneş’e yakın göründükleri için bu süreçte birkaç hafta boyunca görememiştik. Güneş’ten giderek uzaklaşmaya başlayan Satürn ve Jüpiter şubat ayının ikinci yarısından itibaren Güneş’in doğuşundan önce tekrar gökyüzünde ortaya çıkıyor. Bu iki gaz devine Merkür de eşlik ediyor.
Merkür şubat ayının ilk günlerinde Güneş’in batışından sonra gökyüzünde. 8 Şubat’ta ise Güneş ile Dünya’nın arasından geçiyor. 15 Şubat’tan sonra Güneş’in doğuşundan önce doğu ufkunun üzerinde ortaya çıkmaya başlıyor.
Venüs de şubat ayında Güneş’in doğuşundan önce gökyüzünde olan gezegenlerden. Ancak şubat ayının başında Güneş’ten yaklaşık yarım saat önce doğduğu için görülmesi hayli zor. Venüs 26 Mart’ta yörünge hareketi sırasında Güneş’in arkasından geçmeye hazırlanıyor. Bu nedenle Venüs şubat ayının ilk haftasından sonra görülemiyor.
NASA/JPL-Caltech
Şubat ayında Güneş’in batışından sonra gökyüzünde görülebilen tek gezegen Mars. Kızıl Gezegen, gün batımından sonra güneybatı yönünde ufkun üzerinde ortaya çıkıyor. Gece yarısından yaklaşık bir saat sonra batıyor.
19 Şubat’ta Mars, ilk dördün evresindeki Ay ve Boğa Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Aldebaran’ı bir doğru üzerinde sıralanmış gibi görebilirsiniz. Mavi renkte görünen yıldızlarıyla gökyüzünü süsleyen Ülker Açık Yıldız Kümesi’ni bu üçlünün yakınlarında bulabilirsiniz.
Ay, Dünya etrafındaki yörünge hareketi sırasında 3 Şubat’ta Dünya’ya en yakın, 18 Şubat’ta Dünya’ya en uzak konuma geliyor. Bu konumlardayken Ay ve Dünya arasındaki mesafe sırasıyla 370.100 kilometre ve 404.500 kilometre.
Ay’ın Dünya etrafındaki yörüngesi tam olarak dairesel değildir. Bu nedenle iki gök cismi arasındaki mesafe yıl içinde 356.400 kilometre ve 406.700 kilometre arasında değişebilir.
Kaynaklar:
- 2021 Gök Olayları Yıllığı, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi
- https://eclipse.gsfc.nasa.gov/SKYCAL/SKYCAL.html
- https://svs.gsfc.nasa.gov/4874