Temmuz 2022’de Gökyüzünde Neler Oluyor?
13 Temmuz’da, 2022 yılının en büyük dolunayını izleme fırsatını kaçırmayın.
Temmuz ayının başında Satürn, Güneş’in batışından yaklaşık iki saat sonra doğu-güneydoğu yönünde ufkun üzerinden doğuyor. Satürn’ü yaklaşık bir saat aralıklarla sırasıyla Jüpiter ve Mars takip ediyor. Temmuz ayında şafak vakti gökyüzündeki gezegen geçidine Venüs de dâhil oluyor. Ancak Venüs ufkun üzerinden çok yükselmiyor.
Merkür temmuz ayının başında Güneş’in doğuşundan önce kuzeydoğu-doğu yönünde ufkun üzerinde görülebiliyor. Merkür, 16 Temmuz’da Güneş’in arasından geçiyor. Bu konumdayken Merkür’ü Güneş’in parlaklığı nedeniyle gözlemek mümkün değil. Merkür, temmuz ayının sonundan itibaren Güneş’in batışından sonra gökyüzünde tekrar ortaya çıkıyor. Merkür’ü bu dönemde soru işaretine benzeyen şekliyle gökyüzünde kolayca fark edebileceğiniz Aslan Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Regulus’un yakınlarında bulabilirsiniz.
Venüs’ü temmuz ayının başında Güneş’in doğuşundan önce Boğa Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Aldebaran’ın yakınlarında bulabilirsiniz. Venüs ayın ilerleyen günlerinde Boğa Takımyıldızı’ndan İkizler Takımyıldızı’na doğru hareket ediyor.
Mars temmuz ayının başında gece yarısından yaklaşık bir saat sonra doğu yönünde ufkun üzerinden doğuyor. Kızıl Gezegen ayın ilerleyen günlerinde daha erken doğmaya başlıyor ve parlaklığı her geçen gün artıyor. Mars’ı 21 Temmuz’da son dördün evresindeki Ay’ın yakınlarında bulabilirsiniz.
Satürn temmuz ayında gökyüzünde en uzun süre görülebilen gezegen. Ay boyunca Oğlak Takımyıldızı’nda olan Satürn’ü 15 Temmuz’da dolunay evresinden yeni ayrılan Ay’ın yakınlarında bulabilirsiniz.
Güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter, temmuz ayının başında gece yarısında doğu yönünde ufkun üzerinden doğuyor. Jüpiter ayın ilerleyen günlerinde daha erken doğmaya başlıyor. Balina Takımyıldızı’ndaki Satürn, 19 Temmuz’da son dördün evresindeki Ay’ın yakınlarında görülebilir.
Ay 13 Temmuz’da yörünge hareketi sırasında Dünya’ya en yakın yani yerberi, 26 Temmuz’da ise Dünya’ya en uzak yani yeröte konumunda. Bu konumlardayken iki gök cismi arasındaki mesafe sırasıyla 357.266 km ve 406.273 km.
13 Temmuz’da Ay dolunay evresinde. Bu tarihte Ay aynı zamanda yörünge hareketi sırasında Dünya’ya en yakın konumda. Dolayısıyla bu 2022 yılının en büyük dolunayı. Bu özel durumdaki dolunay Süper Ay olarak da isimlendiriliyor.
Ay’ın Dünya etrafındaki yörüngesi tam olarak çember şeklinde olmadığından, Ay’ın Dünya etrafındaki yörünge hareketi sırasında iki gök cismi arasındaki mesafe %14 oranında değişir. Bu nedenle dolunay evresindeki Ay, Dünya’ya en yakın olduğu zamanlarda yani Ay yerberi konumundayken normaldekinden daha parlak ve büyük görünür.
Delta Kova Gök Taşı Yağmuru, 28 Temmuz’da en yüksek etkinliğe ulaşıyor. Bu tarihte gök taşlarının gökyüzünde ortaya çıkıyormuş gibi göründüğü noktayı Kova Takımyıldızı’nda bulabilirsiniz.
Delta Kova Gök Taşı Yağmuru, temmuz ayının ortası ile ağustos ayının sonu arasında aktifliğini devam ettiriyor. Güney Yarım Küre’de ve Kuzey Yarım Küre’nin güney enlemlerinde daha iyi görülebilen Delta Kova Gök Taşı Yağmuru’nun kaynağı tam olarak bilinmese de 96P Machholz Kuyruklu Yıldızı olduğu tahmin ediliyor.
Kaynaklar:
- https://solarsystem.nasa.gov/news/922/what-is-a-supermoon/
- https://www.timeanddate.com/astronomy/moon/super-full-moon.html
- https://eclipse.gsfc.nasa.gov/SKYCAL/SKYCAL.html
- https://in-the-sky.org/newscal.php
- https://www.imo.net/resources/calendar/