Türkiye’nin Kız Kuşu
Siyah sorguçları ve alacalı renkleriyle kız kuşu ile tanışın!
Yağmurkuşugiller ailesinde yer alan bayağı kız kuşları, başta Avrupa ve Rusya’nın geneli olmak üzere Asya, Kuzey Afrika ve Kuzey Çin’e kadar oldukça geniş bir bölgede yaşar. Türkiye’de ise tüm bölgelerde görülürler.
Nasıl Tanıyabiliriz?
Yanakları ve karınları beyazdır. Kuyruk altlarındaki tüyleri bronz renktedir. Kanat tüyleri ise siyah üstüne alacalı ve parlak yeşil-mor tonlarındadır. Başlarının üzerinde siyah sorguç bulunur. Gözlerinin altında ise siyah ve yatay bir çizgi vardır. Ayakları pembedir.
Kanatları uzun, geniş ve uçları yuvarlaktır. Kütleleri 150-300 gram olan, keklik büyüklüğünde kuşlardır. Boyları ise 21-28 cm arasındadır.
Ne ile Beslenirler?
Her türlü böcek ve örümcekle beslenirler. Zaman zaman yeşil sürgünleri de yerler.
Nerelerde Yaşarlar?
Açık ekili araziler, çeltik tarlaları, göl ve ırmak kenarları belli başlı yaşam alanlarıdır.
Üreme dönemlerinde, yavrularını beslemek için avladıkları omurgasız hayvanların bulunduğu balçık ve otluk arazileri de tercih ederler.
Yuvalarını genellikle yüksek verimli tarımsal arazilerdeki çimlerin üzerine, 10 cm’den daha küçük oyuklara yaparlar.
Yaşam Şekilleri Nasıldır?
Çoğu göçebedir. Göçmen bireyler, sonbahar aylarında güneybatı yönünde Kuzey Afrika’ya doğru göç ederler.
Yumurtalarının gelincik, tilki, martı ve fare gibi hayvanlar yüzünden avlanması ya da yuvalarının tarım makineleri ve çiftlik hayvanları tarafından zarara uğraması, iklim değişikliği, çevre kirliliği, tarım arazilerinden su çekilmesi, suni gübrelerin ve böcek ilaçlarının kullanılması yüzünden popülasyonları gitgide azalıyor.
Bu sebeple Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından açıklanan Kırmızı Liste’nin “Tehdide Yakın” kategorisinde yer alıyorlar.
Kız Kuşu Ötüşü
Kaynaklar: