Buzulların Altında Hidrojenle Beslenen Canlılar
Montana Eyalet Üniversitesinden Dr. Eric Dunham ve arkadaşları hidrojen gazı ile beslenen mikroorganizmalar keşfetti.

İzlanda’daki en büyük dördüncü buzul olan Kötlüjokull Buzulu’nun altında bol miktarda hidrojen gazı ile beslenen mikroorganizma var. Görsel: Eric Boyd
Uzun yıllardır buzulların altındaki yaşam üzerine çalışmalar yapan bir grup araştırmacı ilginç bir keşfe imza attı. Montana Eyalet Üniversitesinden Dr. Eric Dunham ve arkadaşları, Kanada ve İzlanda’daki buzulların altında hidrojen gazı ile beslenen mikroorganizmalar keşfetti. Araştırmanın sonuçları Proceedings of the National Academy of Sciences (USA)’ta yayımlandı.
Araştırma ekibinin lideri Prof. Dr. Eric Boyd, yıllardır buzulların altındaki yaşam üzerine yaptıkları çalışmalar sırasında sürekli olarak hidrojen gazı ile beslenen canlıların varlığına dair bulgulara ulaştıklarını ancak bu ortamlardaki hidrojen gazının kaynağının ne olabileceği hakkında bir fikirleri olmadığı için başlangıçta bu duruma bir anlam veremediklerini söylüyor. Daha sonraları yapılan çalışmalar, buzulların altındaki hidrojen gazının ortamda meydana gelen kimyasal tepkimelerden kaynaklandığını göstermiş. Buzulların ağırlığı, altındaki kayalardan ufak parçaların kopmasına sebep oluyor. Bu parçaların buzuldan eriyen sularla bir araya gelmesi sonucu meydana gelen kimyasal tepkimeler de hidrojen gazının ortaya çıkmasıyla sonuçlanıyor.
Keşfedilen mikroorganizmalar ortamdaki hidrojen gazını ve havadaki karbondioksidi kullanarak besin üretiyor. Kemosentez olarak adlandırılan bu sürecin, bitkiler tarafından yapılan fotosenteze benzediği söylenebilir. Ancak fotosentezin aksine kemosentezde güneş ışığı kullanılmıyor.
Bugün yeryüzündeki karaların yaklaşık %10’u buzullarla kaplı. Üstelik geçmişte, bazı dönemlerde bu oran daha da yüksekti. Dolayısıyla havadaki karbondioksidi kullanarak besin üreten bu canlıların hem bugün hem de geçmişte Dünya’nın iklimi üzerinde önemli etkileri olduğu söylenebilir.