logo
Menü
Giriş yap Üye ol
  • Anasayfa Anasayfa
Popüler Bilim

Popüler Bilim

Soru - Cevap

Soru - Cevap

Tasarla ve Yap

Tasarla ve Yap

Deneyler

Deneyler

Bilim Genç TV

Bilim Genç TV

Gökbilim

Gökbilim

Yeryüzü

Yeryüzü

Sesli Yayın

Sesli Yayın

Bilim Çizgi

Bilim Çizgi

Periyodik Tablo

Periyodik Tablo

Yeryüzü

Bunu Biliyor muydunuz?

Yarışmalar

Yarışmalar

  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

logo
Arama
Giriş yap
  • Popüler Bilim Popüler Bilim
  • Soru - Cevap Soru - Cevap
  • Tasarla ve Yap Tasarla ve Yap
  • Deneyler Deneyler
  • Bilim Genç TV Bilim Genç TV
  • Yarışmalar Yarışmalar
  • Gökbilim Gökbilim
  • Yeryüzü Yeryüzü
  • Sesli Yayın Sesli Yayın
  • Bilim Çizgi Bilim Çizgi
  • Bunu Biliyor muydunuz? Bunu Biliyor muydunuz?
  • Periyodik Tablo Periyodik Tablo
  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

Mantık Bulmacası: Kedi Nerede Saklanıyor?

Kuşlar Ne Zaman Göç Edeceklerini Nasıl Biliyor?

Satranç - Aralık 2023

Kırmızı Sırtlı Fare

Ayın Matematik Sorusunu Doğru Çözenler – Kasım 2023

TÜBİTAK 4008 Programının 2023 Yılı Çağrısı Yayınlandı

Dünyanın En Güçlü Roketi Starship İkinci Denemesinde de Patladı


Arılar Nasıl Bal Yapar? Balın Yapısında Hangi Maddeler Var?

Dr. Tuba Sarıgül
22/03/2018

Bal insanların çok eski zamanlardan beri şeker kaynağı olarak kullandığı bir besin. Bal büyük oranda şekerden oluşur. Ayrıca içinde enzimler, amino asitler, vitaminler, mineraller ve başka organik maddeler de vardır.

Arılar Nasıl Bal Yapar? Balın Yapısında Hangi Maddeler Var?

Bu sesli yayına Bilim Genç Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts ve YouTube kanalları üzerinden de ulaşabilirsiniz.
 

Nektar, çiçekli bitkilerde nektaryum olarak isimlendirilen yapılar tarafından salgılanır. Nektarın temel kaynağı fotosentez sonucu oluşan besin maddeleridir. Nektar büyük oranda sakkaroz, fruktoz ve glikozdan oluşur. İçinde şekerin yanı sıra amino asit, lipit, organik asit gibi maddeler de vardır. Nektarın yapısındaki maddelerin türü ve miktarı bitkiden bitkiye değişir.

Toplayıcı arılar çiçeklerden topladıkları nektarı vücutlarındaki bal midesi olarak isimlendirilen bölgede depolar. Bu süreçte salgıladıkları bazı enzimler nektarın yapısındaki disakkaritlerin (özellikle sakkarozun) monosakkaritlere (glikoza ve fruktoza) parçalanmasını sağlar.

Toplayıcı arılar topladıkları nektarı kovandaki işçi arılara aktarır. Kovandaki işçi arılar toplayıcı arılardan aldıkları nektarı yaklaşık 15-20 dakika boyunca geri çıkarıp tekrar içer. Bu süreçte enzim içeren salgılar nektarla karışmaya ve nektarın yapısındaki sakkaroz glikoza ve fruktoza dönüşmeye devam eder. Daha sonra kovandaki işçi arılar nektarı bal peteklerine aktarır.

Balın en önemli özelliklerinden biri içindeki su oranının hayli düşük olmasıdır. Kovandaki işçi arılar kanatlarını çırparak kovanı havalandırır, bu da bal peteklerinde biriktirilen nektardaki fazla suyun buharlaşmasını sağlar. Böylece bitkiler tarafından salgılanan nektardaki su oranı %80 düzeyindeyken, bu oran balda %20’nin altına düşer. Nektarın bala dönüşümü 1-3 gün sürer.

Bal, zayıf asit özellikte bir maddedir. Bunun nedeni yapısındaki glukonik asit gibi organik asitlerdir. Balın tadı ve kokusu ise içindeki kolayca buharlaşabilen (uçucu) organik maddelere bağlıdır.

Konu
Arıcılık

paylaş

Yorumlar

Çağla_111 Ct, 03/18/2023 - 22:33

Bilgiler için teşekkürler🌸

  • Yorum yapabilmek için Giriş yap yada Kayıt Ol

aysenurokatan Cu, 06/09/2023 - 08:23

In reply to Bilgiler için teşekkürler🌸 by Çağla_111

Merhaba beğenmenize çok sevindik 🤗

  • Yorum yapabilmek için Giriş yap yada Kayıt Ol

gani1971 Sa, 05/23/2023 - 21:56

Mükemmel anlatım.

  • Yorum yapabilmek için Giriş yap yada Kayıt Ol

aysenurokatan Cu, 06/09/2023 - 08:24

In reply to Mükemmel anlatım. by gani1971

Merhaba çok teşekkür ederiz 🤗

  • Yorum yapabilmek için Giriş yap yada Kayıt Ol

EmrullahBey3366 Sa, 06/13/2023 - 12:07

Güzel olmuş keşke balın çok dayanıklı olduğunu binlerce yıl bozulmadan saklanabilir olduğunu yazsaydınız ama iyi iş tebrikler 👏

  • Yorum yapabilmek için Giriş yap yada Kayıt Ol

aysenurokatan Cu, 07/14/2023 - 08:58

In reply to Güzel olmuş keşke balın çok… by EmrullahBey3366

Merhaba çok teşekkür ederiz. Beğenmenize çok sevindik. Aslında diğer içeriğimizde bu konudan bahsediyoruz. https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/bal-neden-bozulmaz

  • Yorum yapabilmek için Giriş yap yada Kayıt Ol

En Çok Okunan Makaleler

ChatGPT Nedir? Nasıl Kullanılır?

Haberler • 02-03-2023

Mitoz Bölünme Nedir?

Soru - Cevap • 21-06-2022

Mayoz Bölünme Nedir?

Soru - Cevap • 12-07-2022

Bilim ve Teknik ile Bilim Genç’e İçerik Hazırlamak İster misiniz?

Duyurular • 03-11-2023

Jeoçeşitlilik: Biyoçeşitliliğin Sessiz Ortağı

Haberler • 05-10-2021

Yetişkinlikte Güçlü Kemiklerin Sırrı Ergenlik Yıllarında Saklı

Haberler • 20-01-2021

Yıldızlar Nasıl Oluşur?

Soru - Cevap • 27-04-2015

Ağaçlar Şehirlerin Sıcaklığını Nasıl Etkiler?

Sesli Yayın • 16-03-2018

Arılar Nasıl Bal Yapar? Balın Yapısında Hangi Maddeler Var?

Soru - Cevap • 22-03-2018

Bir Metni ChatGPT’nin Hazırladığı Anlaşılabilir mi?

Soru - Cevap • 19-04-2023

Bilim Genç Logo
Tekrardan Hoşgeldiniz!

Bilim Genç’in kozmik derinliklerinde yolculuğa başlamak için giriş yapın.

Bir hesabınız yok mu? Üye olun

Sayfayı Paylaş
Twitter'da paylaş telegram'da paylaş Whatsapp'da paylaş facebook'da paylaş
Bağlantıyı kopyala
baylaş