Arılar Nasıl Bal Yapar? Balın Yapısında Hangi Maddeler Var?
Bal insanların çok eski zamanlardan beri şeker kaynağı olarak kullandığı bir besin. Bal büyük oranda şekerden oluşur. Ayrıca içinde enzimler, amino asitler, vitaminler, mineraller ve başka organik maddeler de vardır.
Nektar, çiçekli bitkilerde nektaryum olarak isimlendirilen yapılar tarafından salgılanır. Nektarın temel kaynağı fotosentez sonucu oluşan besin maddeleridir. Nektar büyük oranda sakkaroz, fruktoz ve glikozdan oluşur. İçinde şekerin yanı sıra amino asit, lipit, organik asit gibi maddeler de vardır. Nektarın yapısındaki maddelerin türü ve miktarı bitkiden bitkiye değişir.
Toplayıcı arılar çiçeklerden topladıkları nektarı vücutlarındaki bal midesi olarak isimlendirilen bölgede depolar. Bu süreçte salgıladıkları bazı enzimler nektarın yapısındaki disakkaritlerin (özellikle sakkarozun) monosakkaritlere (glikoza ve fruktoza) parçalanmasını sağlar.
Toplayıcı arılar topladıkları nektarı kovandaki işçi arılara aktarır. Kovandaki işçi arılar toplayıcı arılardan aldıkları nektarı yaklaşık 15-20 dakika boyunca geri çıkarıp tekrar içer. Bu süreçte enzim içeren salgılar nektarla karışmaya ve nektarın yapısındaki sakkaroz glikoza ve fruktoza dönüşmeye devam eder. Daha sonra kovandaki işçi arılar nektarı bal peteklerine aktarır.
Balın en önemli özelliklerinden biri içindeki su oranının hayli düşük olmasıdır. Kovandaki işçi arılar kanatlarını çırparak kovanı havalandırır, bu da bal peteklerinde biriktirilen nektardaki fazla suyun buharlaşmasını sağlar. Böylece bitkiler tarafından salgılanan nektardaki su oranı %80 düzeyindeyken, bu oran balda %20’nin altına düşer. Nektarın bala dönüşümü 1-3 gün sürer.
Bal, zayıf asit özellikte bir maddedir. Bunun nedeni yapısındaki glukonik asit gibi organik asitlerdir. Balın tadı ve kokusu ise içindeki kolayca buharlaşabilen (uçucu) organik maddelere bağlıdır.
Yorumlar
Çağla_111 Ct, 03/18/2023 - 22:33
Bilgiler için teşekkürler🌸
aysenurokatan Cu, 06/09/2023 - 08:23
In reply to Bilgiler için teşekkürler🌸 by Çağla_111
Merhaba beğenmenize çok sevindik 🤗
gani1971 Sa, 05/23/2023 - 21:56
Mükemmel anlatım.
aysenurokatan Cu, 06/09/2023 - 08:24
In reply to Mükemmel anlatım. by gani1971
Merhaba çok teşekkür ederiz 🤗
EmrullahBey3366 Sa, 06/13/2023 - 12:07
Güzel olmuş keşke balın çok dayanıklı olduğunu binlerce yıl bozulmadan saklanabilir olduğunu yazsaydınız ama iyi iş tebrikler 👏
aysenurokatan Cu, 07/14/2023 - 08:58
In reply to Güzel olmuş keşke balın çok… by EmrullahBey3366
Merhaba çok teşekkür ederiz. Beğenmenize çok sevindik. Aslında diğer içeriğimizde bu konudan bahsediyoruz. https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/bal-neden-bozulmaz