Hücreleri Yerine Sabitleyen Çapaların Yapısı
Hücrelerin bulundukları konuma sabitlenmesini sağlayan anahtar protein tespit edildi.
Vücudumuzdaki hücrelerin çoğu, sadece birkaç nanometre kalınlığındaki çapalarla bulundukları konuma sabitlenir. Protein yapısındaki bu çapalar, vücudumuzun şekil kazanmasını sağlayan kolajen adlı proteinlere saplanır ve çoğu zaman çevreden gelen etkiler karşısında hücrelerin bulundukları konumu korumasına yardımcı olur. Bazı kanser türlerinin kana karışıp vücuda yayılmasının nedeniyse hücreleri sabitleyen çapaların kırılmasıdır.
Yeni Güney Galler Üniversitesinden bir grup araştırmacı, 2017 Nobel Kimya Ödülü’ne konu olan kiroelektron mikroskobisi yöntemini kullanarak, ilk kez çapaların canlı hücrelerdeki yapısını görüntüledi. Sonuçlar, çapaların yapısındaki anahtar proteinlerin tropomiyozin olduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar, tropomiyozinin, çapa proteinlerindeki rolünü açıklığa kavuşturmak için hem sağlıklı hücrelerle hem kemik kanseri hastalarından alınan hücrelerle hem de laboratuvar ortamında büyütülmüş kanser hücreleriyle deneyler yapmışlar. Çalışmalar, bulundukları konumda sabit kalamayan kanserli hücrelere tropomiyozin proteinleri eklendiğinde hücrelerin yeniden bir konumda sabit kalma yeteneğini kazandığını gösteriyor.
Bu çalışmada elde edilen bilgilerle hem kanserin vücuda yayılmasını engelleyecek tedaviler geliştirilebileceği hem de kanserli hücrelerin vücuda yayılma olasılıklarının daha sağlam verilerle değerlendirilebileceği dile getiriliyor.
Detaylı bilgiye Dr. Maria Lastra Cagigas ve arkadaşlarının Nature Materials’ta yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.