2018’in Önemli Bilimsel Gelişmeleri I
Sizler için derlediğimiz, 2018 yılında bilim ve teknoloji alanında yaşanan önemli gelişmeleri üç bölüm halinde yayınlıyoruz.
Carnegie Institution for Science
Sizler için derlediğimiz, 2018 yılında bilim ve teknoloji alanında yaşanan önemli gelişmeleri üç bölüm halinde yayınlıyoruz.
2018’in Önemli Bilimsel Gelişmeleri II
2018’in Önemli Bilimsel Gelişmeleri III
Güneş Sistemi’nin En Uzak Üyesi
Güneş Sistemi’nin bilinen en uzak üyesi keşfedildi. Çapı yaklaşık 500 kilometre civarında olan cüce gezegenin Güneş’e uzaklığı Dünya’nınkinin yaklaşık 120 katı. Pembemsi renkli olduğu için yüzeyi buzlarla kaplı olduğu düşünülen gökcisminin yörüngesi ile ilgili detayları belirlemek birkaç yıl sürecek.
Yüksek Hızlı Parçacık Kaynağı Blazarlar
Temmuz 2018’de ilk kez bir nötrino dedektörüyle yapılan gözlemler sonucunda bir gökcisminin konumu belirlendi. Antarktika’daki IceCube dedektörüyle elde edilen veriler, tespit edilen nötrinoların kaynağının bir blazar olduğunu gösteriyor. Sonuçlar, yüksek enerjili kozmik ışınların kaynaklarından birinin de blazarlar olabileceğine işaret ediyor. Blazarlar, bazı gökadaların sadece yıldızların varlığıyla açıklanamayacak kadar parlak olan merkezleridir. Blazarların merkezdeki aşırı büyük kütleli karadeliğin madde yutması sırasında etrafa saçılan parçacıklar nedeniyle aşırı parlak olduğu düşünülüyor.
InSight Mars’a İndi
NASA, Mars’a yeni bir uzay aracı indirdi. InSight adı verilen araç, daha önce Kızıl Gezegen’e inen uzay araçlarının aksine, dolaşarak veri toplamayacak. Uzay aracının ana görevi, indiği bölgeye yerleşerek gezegenin iç yapısını incelemek.
Ay’ın Görünmeyen Yüzüne Uzay Aracı
Çin, Ay’a uzay aracı gönderdi. Chang’e-4 adı verilen aracın yeni yılın ilk günlerinde Ay’ın Dünya’dan görünmeyen yüzüne inmesi planlanıyor. Daha önceleri Ay’a gönderilen tüm araçlar uydunun Dünya’dan görülen, yakın kısmında görev yapmıştı. Chang’e-4 Ay’ın Dünya’ya uzak kısmında çalışmalar yapan ilk uzay aracı olacak.
Kaynaklar: