2020 Tokyo Paralimpik Oyunları Başlıyor!
COVID-19 salgını nedeniyle bir yıl ertelenen 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları, 24 Ağustos 2021 Salı günü başlayacak ve 5 Eylül’deki kapanış töreni ile sona erecek. Böylece Tokyo’daki olimpiyat organizasyonu da tamamlanmış olacak.
Açılış ve Kapanış Törenleri Ne Zaman Gerçekleşecek?
Açılış töreni Tokyo’daki Olimpik Stadyum’da seyircisiz olarak düzenlenecek. Tören, 24 Ağustos Salı günü Türkiye saati ile 14.00’te başlayacak ve üç saat sürecek. Bu süre zarfında izleyenlere Japonya ve Tokyo’ya dair ilgi çekici detaylar gösterilecek. Kapanış töreni ise 5 Eylül’de yine aynı saatte gerçekleşecek.
Paralimpik Adı Nereden Geliyor?
Paralimpik adı, Yunanca “yan, yanındaki” anlamına gelen para ve uluslararası spor organizasyonu olan olimpiyatlardan gelen olimpik sözcüklerinin bir araya gelmesiyle oluşturuldu. Paralimpik oyunlar, kelimenin tam anlamıyla, olimpiyat oyunları ile “yan yana” gerçekleşiyor çünkü aynı şehirde düzenleniyor ve her zaman olimpiyatların tamamlanmasından iki hafta sonra başlıyor.
Paralimpik oyunlarda yarışmak üzere tekerlekli sandalyelerinde okçuluk alıştırması yapan sporcular
Paralimpik Oyunlar İlk Ne Zaman Başladı?
İlk paralimpik oyunlar 1960’ta İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlendi. Bu etkinliğe 23 ülkeden 400 atlet katılmıştı. Ancak bu organizasyonun tarihini biraz daha geriye çekmek mümkün. İkinci Dünya Savaşı’nda omurilik sakatlığından dolayı tekerlekli sandalyeye bağlı kalan İngiliz gazileri için 1948’de bir okçuluk yarışması düzenlendi. Bu yarışma, Doktor Ludvig Guttmann tarafından Stoke Mandeville Hastanesindeki gazilerin rehabilitasyon sürecinin bir parçası olarak gerçekleştirilmişti. Dr. Guttmann, bu organizasyona, hastanenin adından yola çıkarak Stoke Mandeville Oyunları ismini verdi. Dört yıl sonra, 1952’de bu etkinlik büyüyerek uluslararası katılımcılara açık hâle geldi. Bundan yalnızca sekiz yıl sonra ise etkinlik Roma’da olimpiyatlarla aynı şehirde düzenlenmeye başlandı. 1988’de Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen olimpiyat oyunlarından beri de olimpiyat oyunları ve paralimpik oyunlar aynı şehirlerde ve aynı tesislerde gerçekleştiriliyor.
Paralimpik oyunların yapılmaya başlanmasına katkı sağlayan, Stoke Mandeville Oyunları’nın organizatörü Dr. Ludwig Guttmann (1899-1980)
Paralimpik Oyunlar Kaç Yılda Bir Yapılır?
Paralimpik oyunlar en başından beri olimpiyatlar gibi dört yılda bir düzenleniyor.
Paralimpik Oyunlarda da Yaz ve Kış Ayrımı Var mı?
Olimpiyatlar gibi paralimpik oyunlar da yaz ve kış olarak ikiye ayrılıyor. Branşların yaz ve kış ayrımı olimpiyatlardakine benziyor. Paralimpik yaz oyunları ilk olarak 1960’ta düzenlendi. İlk paralimpik kış oyunları ise 1976’da gerçekleştirildi. 1992’de Fransa, Albertville’de düzenlenen kış oyunlarından sonra da kış olimpiyatları ve paralimpik kış oyunları beraber düzenlenmeye başlandı.
2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda Kaç Sporcu Yarışacak?
2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda 4.500 sporcunun yer alması bekleniyor. Ülkemizden paralimpik oyunlara katılmaya hak kazanan 84 sporcudan 40’ı erkek, 44’ü ise kadın. Kota hakkı kazanan bireysel yarışmacıların tam listesi Türkiye Olimpiyat Komitesi tarafından hazırlanan internet sitesinde yer alsa da henüz altışar sporcudan oluşacak goalball kadın ve erkek millî takımlarımız ile 12 sporcudan oluşacak erkek basketbol millî takımımızın kadroları açıklanmadı.
2012 Londra Paralimpik Oyunları’nın halter branşında rekor kırarak şampiyon olan Nazmiye Muratlı, 2016 Rio Paralimpik Oyunları’nda da rekor kırarak altın madalyanın sahibi olmuştu. Muratlı, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda da yer alacak.
2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda Kaç Branş Var?
2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda 22 branşta 539 etkinlik gerçekleştirilecek. Badminton ve tekvando branşlarına ilk kez bu organizasyonda yer verilecek. Ülkemizden katılan 84 sporcu ise toplam 14 dalda yarışacak. Bunlar; goalball erkek, goalball kadın, para atıcılık, para atletizm, para badminton, para halter, para judo, para masa tenisi, para okçuluk, para tekvando, para yüzme, TS. basketbol, TS. Eskrim ve TS. Tenis.
Ülkemiz adına yarışacak sporcuların müsabaka programını ve başarılarını Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’na özel hazırlanan internet sitesinden takip edebilirsiniz.
2020 Tokyo Paralimpik Oyunları Madalyaları Projesi Nedir?
2020 Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları’nda dereceye giren sporculara verilmek üzere tasarlanan madalyalar için Japonya çapında bir atık toplama kampanyası düzenlendi. Dağıtılacak 5.000 madalya için ihtiyaç duyulan metalin atık elektronik eşyalardan temin edilmesi hedeflendi ve milyonlarca insanın katkısı ile bu hedefe ulaşıldı. Böylece atık elektronik aletlerin ne kadar kıymetli madenler barındırdığı ve bunların çöpe atılması hâlinde yol açılacak israf ve çevre kirliliğine dikkat çekilmeye çalışıldı.
Diğer yandan madalyaların tasarımında Japon kültürü için önemli nesnelerden biri olan yelpaze kullanıldı ve bu tasarım ile yelpazelerin insanlığa yeni bir hava, yeni bir nefes olması dileği somutlaştırıldı. Yelpazede ayrıca kayaç, çiçek, ağaç, yaprak ve su gibi doğal olguların dokuları resmedilerek doğanın birleştirici gücü vurgulandı. Ayrıca paralimpik tarihinde ilk defa bu madalyalarda Braille alfabesi kullandı ve görme engellilerin de madalyaları tanıyabilmesi sağlandı.
2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nın Maskotu SOMEITY Neyi Simgeliyor?
2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nın maskotu Someity, Japonya’nın ulusal çiçeği kabul edilen “sakura”dan yola çıkılarak pembe ve beyaz renklerde tasarlandı. Someity’nin adı ise İngilizcede “çok güçlü” anlamına gelen so mighty sözcüklerinden yola çıkılarak belirlendi.
2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nın maskotu Someity