4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Başlıyor
İlki 2017 yılında gerçekleştirilen Antarktika bilim seferi yolculuğumuzun dördüncüsüne (TAE-IV) katılacak 24 kişilik ekip 9 Şubat’ta yolculuklarına başlıyor.
İlki 2017 yılında gerçekleştirilen Antarktika bilim seferi yolculuğumuzun dördüncüsü için geri sayım başladı.
T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilecek 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne (TAE-IV) katılacak 24 kişilik ekip 9 Şubat’ta yolculuklarına başlıyor. Ekip TÜBİTAK’ın araştırma gemisinde Kutup Araştırmaları Enstitüsü uzmanları ve kaptanları tarafından verilen gemide yaşam, acil durum gibi konulardaki eğitimleri alarak sefer öncesi hazırlıklarını tamamladı. 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nin altı hafta sürmesi planlanıyor.
Antarktika’ya Ulaşım Nasıl Sağlanıyor?
Ekip 9 Şubat 2020 tarihinde İstanbul’dan Güney Amerika kıtasına doğru yola çıkacak. Daha sonra ekip Brezilya ve Şili’den uçakla Güney Amerika kıtasının en güney ucuna, oradan da Antarktika’nın kuzeyinde bulunan King George Adası’na ulaşacak. Sefer ekibini adanın güneyinde Şili bayraklı gemi bekleyecek.
Sefer boyunca yer ve deniz bilimleri, biyoloji, kimya, jeoloji, atmosfer ve uzay bilimleri, jeodezi, sosyal bilimler gibi farklı alanlarda 15 bilimsel proje gerçekleştirilecek. Bilimsel araştırmalar çevreye zarar verilmemesi için Antarktika Antlaşması Çevre Koruma Protokolü kapsamında gerçekleştirilecek. Titizlikle sürdürülecek çalışmalar ekibin çevre sorumlusu tarafından denetlenecek.
Araştırmalar sırasında toplanan örnekler ülkemize getirilerek laboratuvarlarda incelenecek. Sefer boyunca Bulgaristan ve Belarus’tan misafir bilim insanları da Türk ekibi ile birlikte Antarktika’da çalışmalar gerçekleştirecek. Ayrıca iki bilim insanımız bilimsel çalışmalarını Belçika ve Polonya’ya ait bilim üslerinde tamamlayacak.
4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nde İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesinden bilim insanlarının yanı sıra Millî Eğitim Bakanlığından bir öğretmen ile Harita Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığında görev yapan katılımcılar yer alacak.
Harita Genel Müdürlüğünden araştırmacılar Antarktika’da ilk Türk GNSS (küresel konumlandırma uydu sistemi) istasyonunu kuracak. Ayrıca Yıldız Teknik Üniversitesi koordinasyonunda yürütülen proje kapsamında iki GNSS istasyonunun da Horseshoe Adası’na kurulması planlanıyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden araştırmacılar geçen yıl gerçekleştirilen TAE III seferi sırasında kurulan meteorolojik veri istasyonunun bakım ve onarım çalışmalarını yaparak bir yıl boyunca toplanan veriyi alacak.
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı ise deniz topografyasının haritalanması amacıyla su altı batimetrik ölçümleri gerçekleştirecek. Sefer kapsamında, TAE III seferinde hazırlanan deniz haritasının sınırlarının artırılması hedefleniyor.
Geçtiğimiz yıl Türk Antarktika Geçici Kampı inşa edilmişti. Bu kamp bilim insanlarımıza ev sahipliği yapacak. Bu yılki sefer kapsamında geçici kampın üç modülünün bakım işlemleri yapılacak. Ayrıca önümüzdeki yıllarda kurulması planlanan Türk Bilim Üssü ile ilgili fizibilite çalışmaları devam ettirilecek.
Antarktika’da tıbbi imkânlar kısıtlı. Bu nedenle sefer sırasında gemide bir doktor bulunacak. Doktor sefer öncesinde, sırasında ve sonrasında ekibin sağlık durumlarını takip edecek.
4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi görüntü yönetmeni, kameraman, muhabir ve döner kanatlı insansız hava aracı pilotundan oluşan ekip tarafından kayıt altına alınarak bir belgesel hazırlanacak. Bir gazete muhabiri ise sefere dair notlar tutarak Türkiye’ye döndükten sonra adada yaşananları okurlara aktaracak.
4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi yapacakları çalışmalarla Antarktika üzerinde bayrağımızı dördüncü kez dalgalandırmanın gururunu yaşatacak.
TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü