6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Ekibi Yola Çıktı
TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsünün (KARE) koordinasyonunda gerçekleştirilen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, 22 Ocak Cumartesi günü başladı.
Sefer ekibini, havalimanından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve sefer koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy uğurladı.
Türkiye’nin kutup çalışmaları 2020 yılından bu yana TÜBİTAK MAM KARE çatısı altında gerçekleştiriliyor. TÜBİTAK MAM KARE, Arktik'e ve Antarktika'ya düzenli bilim seferleri yapmayı, ülkemizde kutup bölgeleriyle ilgili yürütülen bilimsel çalışmaların artırılmasını ve ülkemizin kutup bölgelerinde sahip olduğu bilimsel altyapıların geliştirilmesini hedefliyor. Bu sayede Türkiye'nin kutup bölgeleriyle ilgili karar mekanizmalarında yer alan bir ülke olması amaçlanıyor.
Bu yıl altıncısı gerçekleştirilen Ulusal Antarktika Bilim Seferi için 22 Ocak Cumartesi günü yola çıkıldı. İstanbul’dan uçakla İspanya’nın başkenti Madrid’e hareket eden araştırma ekibi, buradan sırasıyla Şili’nin Santiago, Punto Arenas ve Puerto Williams şehirlerinde aktarma yaparak Antarktika’ya, oradan da gemiyle araştırmaların gerçekleştirileceği Horseshoe Adası’na ulaşacak.
Sefer boyunca 20 araştırmacı yer bilimleri, canlı bilimleri ve fiziki bilimler alanlarında toplam 14 proje gerçekleştirecek. Portekiz ve Bulgaristan'dan birer araştırmacı da sefer ekibinde yer alacak.
6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde "Millî Teknoloji Hamlesi" kapsamında yerli imkânlarla geliştirilen birçok teknolojik ürün de test edilecek.
Sefer sırasında kullanılacak yerli ve millî teknolojik ürünler
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilip üretilen ve -90 °C gibi aşırı düşük sıcaklıklarda dahi çalışabilen ısıl piller, Dünya’nın en soğuk noktası olan Antarktika’da ekibin araştırmaları sırasında ihtiyaç duyacağı elektrik enerjisini karşılamak için kullanılacak.
ASELSAN tarafından geliştirilen telsiz ve modüler mobil tekrarlayıcı telsiz sistemleri, zorlu Antarktika koşullarında araştırmalar yapan bilim insanlarının birbirleriyle ve istasyonlarla iletişim kurmalarını kolaylaştıracak.
HAVELSAN tarafından geliştirilen ve kutup çalışmaları için yeni özellikler ve donanımlar eklenen GNSS alıcısı, araştırmacılara gerçek zamanlı konum, hız ve zaman bilgisi ile kesintisiz çalışma performansı sunacak.
TÜRKSAT'ın uydu telefonları ve BGAN cihazları ise araştırmacılara telefon ve internet hizmeti sağlayacak.
25 Şubat’ta araştırmalarını tamamlayacak ekibin dönüş yolculuğunun ardından 3 Mart’ta Türkiye’ye ulaşması planlanıyor.
6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’yle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak ve millî teknolojilerin sefer ekibine teslim edildiği töreni izlemek için tıklayın.