90 Milyon Yıl Önce Antarktika’da Yağmur Ormanları Varmış
Bilimsel çalışmalar, günümüzden 90 milyon yıl önce Güney Kutbu civarındaki karaların yağmur ormanlarıyla kaplı olduğunu gösteriyor.

Günümüzden 90 milyon yıl önce ana karaların yeryüzündeki dağılımı bugünkünden farklıydı.
Bilimsel çalışmalar, günümüzden 90 milyon yıl önce Güney Kutbu civarındaki karaların yağmur ormanlarıyla kaplı olduğunu gösteriyor. Bu durum, daha önce yapılan tahminlerin aksine, o dönem yeryüzünün çok daha ılıman bir iklime sahip olduğu anlamına geliyor.
Kretase dönemi olarak adlandırılan jeolojik dönem günümüzden 66 ila 145 milyon yıl önceki zaman dilimine denk gelir. 90 milyon yıl önce yani Kretase döneminin ortalarındayken yeryüzüne dinozorlar hâkimdi. O dönemde deniz seviyeleri bugün olduğundan 170 metre daha yüksekti ve tropik bölgelerdeki ortalama sıcaklık 35°C’nin üzerindeydi.
Günümüze kadar, Kretase döneminin ortalarında Güney Kutbu civarındaki karaların bitki örtüsü ve iklimi hakkında pek bir şey bilinmiyordu. Yakın zamanlarda bir grup İngiliz ve Alman araştırmacının yaptığı çalışmalarsa o dönemde Güney Kutbu civarındaki karaların, bugün Yeni Zelanda gibi ılıman iklime sahip ülkelerdekine benzer yağmur ormanlarıyla kaplı olduğuna işaret ediyor.
Araştırmacılar, Antarktika’nın batısındaki Pine Adası ve Thwaites Buzulu civarındaki deniz yatağından sondaj yaparak örnekler toplamışlar. 90 milyon yıl önce bu bölge karalarla kaplıyken oluşmuş katmanlardan alınan örnekler incelendiğinde içlerinde çok sayıda polen, spor ve fosilleşmiş kök bulunmuş. Elde edilen sonuçlar, geçmişte bu bölgede yağmur ormanları olduğuna işaret ediyor. Tahminlere göre o sıralarda bölgedeki yıllık ortalama sıcaklık 12°C, yaz dönemi ortalama sıcaklığı ise 19° civarındaydı. Bu durum, 90 milyon yıl önce Güney Kutbu’nun bugün olduğu gibi buzullarla kaplı olmadığı anlamına geliyor.
Detaylı bilgiye Dr. Johann P. Klages ve arkadaşlarının Nature’da yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.