Alzheimer Hastalığını Tespit Eden Kan Testi
Alzheimer hastalığını büyük bir doğrulukla tespit edebilen bir test geliştirildi.
Alzheimer hastalığını büyük bir doğrulukla tespit edebilen bir test geliştirildi. Testin, Alzheimer’a yakalanma ihtimali yüksek olan, genetik olarak riskli gruptaki insanlarda henüz belirtiler ortaya çıkmadan 20 yıl önce bile hastalığı tespit edebileceği söyleniyor.
Alzheimer nedeniyle hayatını kaybeden insanların beyni incelendiğinde hastalığın varlığını gösteren iki belirti dikkat çeker: amiloid proteinlerinin beyni istila etmiş olması ve tau proteinlerinin oluşturduğu düğümler. Yeni geliştirilen test, kısaca p-tau217 olarak adlandırılan bir tau proteininin ölçülmesine dayanıyor. Testler, hem amiloid istilalarının hem de tau düğümlerinin varlığını büyük bir doğrulukla tahmin edebiliyor.
Araştırmacılar geliştirdikleri testi üç ayrı sınavdan geçirmişler. Birincisi, Arizona’daki (ABD) Banner Sun Sağlık Araştırma Enstitüsüne ömürlerinin son yıllarında kan bağışlamış ve hayatlarını kaybetmelerinden sonra sinir sistemi hastalıkları olduğu tespit edilmiş 81 gönüllüden alınan örnekler üzerinde ölçümler yapılmış. Testin, “orta ya da yüksek derecede” Alzheimer teşhisi konulan gönüllüleri %89, “yüksek derecede Alzheimer” teşhisi konulan gönüllüleri %98 doğrulukla tespit ettiği görülmüş. İkincisi, İsveç’te Alzheimer ve başka nörodejeneratif hastalıklar (sinir hücrelerinin dokularında meydana gelen bozukluklar) teşhisi konulan 699 hasta üzerinde ölçümler yapılmış. Testin Alzheimer’ı diğer hastalıklardan %96 doğrulukla ayırt edebildiği görülmüş. Üçüncüsü, Alzheimer’a sebep olabilecek genetik mutasyonları taşıyan 522 gönüllü üzerinde ölçümler yapılmış. Testin genetik olarak riskli hastaları, ilk belirtilerin ortaya çıkması beklenen zamandan 20 yıl önce bile ayırt edebildiği görülmüş.
Araştırma ile ilgili detaylı bilgiye Dr. Sebastian Palmqvist ve arkadaşlarının Journal of the American Medical Association’da yayımlanan makalesinden ulaşabilirsiniz.