Aralık Ayında Gökyüzü
Kış ayları kuru ve berrak havasıyla Avcı Takımyıldızı’nı ve kış aylarına özgü diğer takımyıldızları gözlemlemek için hayli uygun zamanlar.
Hava bulutsuzsa ve ışık kirliliğinden uzak bir yerde bulunuyorsanız, kış ayları kuru ve berrak havasıyla Avcı Takımyıldızı’nı ve kış aylarına özgü diğer takımyıldızları gözlemlemek için hayli uygun zamanlar.
3 Aralık’ta Ay ve Venüs gökyüzünde birbirine yakın görünecek. Her iki gökcismi güneşin batışından sonra güneybatı ufkunun üzerine bakılarak çıplak gözle gözlemlenebilir. Aralık ayının ilk günlerinde yeniay evresinden yeni çıkmış olacağından gökyüzünde yavaş yavaş belirginleşmeye başlayan Ay, Venüs’ün kuzeyinde görülebilecek.
5 Aralık’ta ise Ay ve Mars birbirine yakın görünecek. Ay ve Mars, güneşin batışından sonra güney ufkunun üzerinde gözlemlenebilir. Venüs ise her iki gökcisminin güneybatısında olacak.
10 Aralık’ta Satürn üst kavuşum konumunda olacak. Bu durumda Dünya, Güneş ve Satürn aynı hizadayken Güneş, Satürn ile Dünya arasında bulunur. Satürn üst kavuşum konumundayken Dünya’dan bakıldığında Güneş ile arasındaki açı çok küçük olduğu için Güneş’in parlaklığı nedeniyle Satürn'ü birkaç hafta boyunca gökyüzünde gözlemlemek mümkün değil. Satürn üst kavuşumdayken aynı zamanda Dünya’ya en uzak konumda olacak.
11 Aralık’ta Merkür en büyük doğu uzanımında olacak. Güneş’e en yakın gezegen olması nedeniyle Merkür’ün Dünya’dan gözlemlenmesi hayli zordur. Dünya’dan bakıldığında Güneş ile Merkür’ün arasındaki açının en yüksek olduğu en büyük doğu ve en büyük batı uzanımı konumlarında bulunduğu tarihler, Merkür gözlemi için en uygun zamanlar.
13 Aralık’ta Ay, yörüngesindeki hareketi sırasında Dünya’ya en yakın konumda olacak. Bu konumda iki gökcismi arasındaki mesafe 358.500 km.
13-14 Aralık İkizler göktaşı yağmurunun en etkin olduğu zaman aralığı. Bu tarihlerde saatte 120 göktaşının gözlemlenebileceği tahmin ediliyor. Ancak Ay’ın dolunay evresinde olması göktaşlarının fark edilmesini zorlaştırabilir.
İkizler göktaşı yağmuru ilginç bir özelliğe sahip. Çünkü göktaşı yağmurlarına sebep olan parçacıkların kaynağı çoğunlukla kuyrukluyıldızlar olmasına rağmen, İkizler göktaşı yağmurunun kaynağı 3200 Phaethon isimli asteroit olarak sınıflandırılan kayaç yapısındaki bir gökcismi. Bir asteroidin nasıl göktaşı yağmuruna sebep olabildiğine dair ise farklı görüşler var.
21 Aralık kış gündönümü yani Kuzey Yarımküre’de gündüz süresinin en kısa, gece süresinin ise en uzun olduğu tarih.
22 Aralık’ta Ay ve Jüpiter gökyüzünde birbirine yakın görünecek.
25 Aralık’ta Ay, yeröte konumunda olacak. Ay’ın Dünya etrafındaki yörünge hareketi sırasında Dünya’ya en uzak olduğu bu tarihte her iki gökcismi arasındaki mesafe 405.900 km.
25 Aralık, Merkür’ün yörüngesindeki hareketi sırasında Güneş’e en yakın olduğu tarih.
28 Aralık’ta Merkür alt kavuşum noktasında olacak. Bu durumda Güneş, Merkür ve Dünya aynı hizadayken Merkür, Dünya ile Güneş’in arasında bulunacak. Ancak bu süreçte Merkür, Güneş diskinin tam olarak önünden geçmediği için Merkür’ü gözlemlemek mümkün değil.