BepiColombo, Merkür’ü Yakından Fotoğrafladı
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japon Uzay Ajansı (JAXA) tarafından 2018’de uzaya fırlatılan BepiColombo uzay aracı, Merkür’ü yakından fotoğrafladı.
BepiColombo’nun 1.400 kilometre mesafeden çektiği Merkür fotoğrafı
Yaklaşık üç yıldır uzayda yol alan BepiColombo’nun ana hedefi Merkür. Uzay aracının 2025 yılında biri ESA’ya, diğeri JAXA’ya ait iki sondayı Güneş sisteminin en küçük gezegeni Merkür’ün etrafında yörüngeye sokması planlanıyor.
BepiColombo, 1 Ekim’de Merkür’ün yüzeyinin sadece 199 kilometre üzerinden geçti. Uzay aracı, 2025 yılına kadar benzer biçimde beş kez daha Merkür’ün yakınından geçecek.
Uzaya fırlatılan araçların yörüngesinde değişikler yapmanın yollarından biri de büyük gök cisimlerinin çekiminden yararlanmaktır. Bunun için uzay aracının hangi zamanlarda hangi gök cisminin yakınından geçeceği ve bu sırada takip ettiği rotada nasıl değişiklikler olacağı önceden hesaplanır. Uzay aracının rotası, gök cisimlerinin çekiminden yararlanarak daha az yakıtla hedefine ulaşabileceği şekilde ayarlanır. BepiColombo’nun 1 Ekim’de Merkür’ün yakınından geçmesi de yakıt ihtiyacını ve dolayısıyla fırlatılan aracın kütlesini azaltmak amacıyla önceden planlanmış bir olaydı. BepiColombo, Merkür’ün yakından her geçtiğinde gezegenin kütle çekimi etkisiyle fren yapıyor. Bu sayede aracın hızı daha az enerji harcanarak düşürülebiliyor.
BepiColombo’nun üzerinde çeşitli bilimsel cihazlar var. ESA’ya ait sondanın Merkür’ün etrafında yörüngeye girdikten sonra gezegenin yüzeyini haritalaması ve kütle çekim alanını incelemesi planlanıyor. JAXA’ya ait sonda ise gezegenin manyetik alanına ve güneş rüzgârı ile etkileşimine odaklanacak.
BepiColombo, Merkür’ün yakınından geçerken gezegenin siyah-beyaz fotoğraflarını da çekti. Ancak uzay aracı, gezegenin güneş ışığı almayan karanlık tarafından geçtiği için en yakın noktaya ulaştığı sırada görüntü alamadı. Ayrıca yüksek çözünürlüklü ana kameralar, planlandığı üzere, yolculuk boyunca aracın içerisinde kapalı kaldığı için fotoğraflar düşük çözünürlüklü yardımcı kameralar tarafından çekildi.