Beyin Hücreleri Oyun Oynamayı Öğrendi
Melbourne’deki Cortical Laboratuvarlarında çalışan bir grup araştırmacının insan ve fare hücreleri ile yaptıkları deneyler sırasında, deney kaplarındaki sinir hücrelerinin Pong oyununu oynamayı öğrenebildiği görüldü.
dpa picture alliance archive/Alamy
Son yıllarda organların işleyişini daha iyi anlamak için yapılan araştırmalarda kullanılan sistemlerden biri “çip üstü organlar”. Deney kaplarındaki hücrelerin organların işleyişini taklit eden çiplerle etkileştiği bu sistemlerin bir türü de çip üstü beyinler. Dr. Brett Kagan ve arkadaşları tarafından yapılan son çalışma da çip üstü beyinlerle yapılan araştırmaların bir örneği.
Deneyler sırasında insan ve fare sinir hücreleri kullanılmış. Hücreler, elektrot ağından oluşan bir çip tarafından uyarılıyor ve verdikleri tepkiler de yine bu çip tarafından algılanarak kaydediliyor.
İnsanların beyninde 80 milyarın üzerinde, farelerin beyninde 70 milyon civarı nöron vardır. Deneylerdeki sistemlerde ise yaklaşık 800.000 nöron bulunuyor. Bu değer hemen hemen bir eşek arısının beynindeki sinir hücrelerinin sayısı kadar.
Pong oyununun bir benzetimini yapmak için tasarlanmış çip, voltaj uygulayarak sinir hücrelerini uyarıyor. Çip, topun sağ tarafta mı yoksa sol tarafta mı olduğunu hücrelere söylemek için sağ ya da sol taraftaki elektrotları ateşliyor. Topun hangi uzaklıkta olduğu ise uygulanan voltajların sıklığı değiştirilerek ifade ediliyor. Çip, sinir hücrelerinin bu uyarılara verdiği tepkilere göre sanal paleti hareket ettiriyor. Topun paletten yansımaması durumunda hücreler rastgele noktalardaki elektrotlar tarafından üretilen yüksek voltaja maruz bırakılıyor. Deneyler hücrelerin çipten gelen sinyallere verdikleri tepkilerin zamanla geliştiğini ve hücrelerin yavaş yavaş oyunu oynamayı öğrendiğini gösteriyor.
Laguna Design/Science Photo Library
Araştırmacılar sinir hücrelerinin uyaranlara verdikleri tepkilerin zamanla gelişmesinin bir bilinç göstergesi olmadığını, gözlemlenen sürecin daha çok reflekslere benzetilebileceğini söylüyorlar.