Beyindeki Sinir Ağları Sosyal Ağlara Benziyor
Basel ve Londra üniversitelerinde çalışan, Profesör Thomas Mrsic-Flogel önderliğindeki bir grup araştırmacı beynimizdeki sinir hücrelerinin birbirlerine sosyal ağlar gibi bağlandığını ortaya çıkardı.
Nature dergisinde yayımlanan çalışma beynimizdeki sinir ağlarına ışık tutuyor.
Gözümüz görüntüyü algılar ve beyindeki serebral kortekste görüntünün oluşmasını sağlar. Beynin bu bölümünde milimetre küp başına 100.000 sinir hücresi vardır. Araştırmacılar, hassas elektrik ölçümleri ve yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemleri kullanarak serebral korteksteki sinir hücrelerini inceledi. Sonuçlar analiz edildiğinde sinir hücreleri arasındaki bağlantıların birbirine benzeyen sinir hücrelerinde daha güçlü, birbirine benzemeyenlerde ise daha zayıf olduğu görüldü. Bu durum yakın arkadaşlar arasında güçlü bağlar bulunmasına benziyor.
Birbirine benzeyen sinir hücreleri, aralarındaki güçlü bağlantıları kullanarak daha güçlü bir etki yaratıyor. Zayıf bağlantılar ise öğrenmeyi kolaylaştırma açısından bir hayli önemli. Çünkü beyin bu zayıf bağlantıları hızlı bir şekilde güçlendirerek ortama uyum sağlayabiliyor. Sinir hücreleri arasındaki bağlantıları ve bu bağlantıların özelliklerini anlamak özellikle otizm ve şizofreni gibi sinir hastalıklarının tedavisi için çok önemli.