Biyonik Pankreas Sistemi
Boston Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı kan şekerini düzenleyen biyonik pankreas sistemi geliştirdi.

Boston Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı kan şekerini düzenleyen biyonik pankreas sistemi geliştirdi. Dr. F. H. El-Khatib ve arkadaşlarının yaptığı çalışmanın sonuçları Lancet’te yayımlandı.
Geliştirilen biyonik pankreas kan şekerini hem insülin hem de glukagon hormonlarıyla düzenliyor. İnsülin hormonu kan şekerini azaltırken glukagon hormonuysa artırır. Hormonları kana veren iki ayrı pompa, kablosuz ağ üzerinden hastanın akıllı telefonuyla iletişim kuruyor ve her beş dakikada bir hastanın üzerindeki kan şekeri ölçüm aletinden alınan veriler değerlendirilerek hangi hormondan ne kadar kullanılması gerektiği hesaplanıyor. Ayrıca hastalar isteğe bağlı olarak yiyecekleri yemek hakkında sisteme bilgi vererek önceden kana insülin verilmesini de sağlayabiliyorlar.
Araştırmacılar geliştirdikleri sistemi 39 hasta üzerinde test etmiş. Sonuçlar yeni sistemin hastaların daha önce kan şekerlerini düzenlemek için kullandıkları diğer teknolojilerden daha başarılı olduğunu gösteriyor. Yeni sistemin özellikle geceleri iyi performans gösterdiği belirtiliyor. Günümüzde pek çok şeker hastası gece uyurken meydana gelebilecek hipoglisemi (kan şekerinin aşırı düşmesi) riskini azaltmak için bilerek kan şekerlerinin yükselmesine izin veriyor. Geliştirilen biyonik pankreas ise kan şekerini artırmadan da hipoglisemi riskini ortadan kaldırabiliyor.