Böcek Gözünden İlham Alınarak Tasarlanan Güneş Paneli
Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalar gün geçtikçe artıyor.
Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalar gün geçtikçe artıyor. Güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi için kullanılan güneş gözelerinin maliyetinin düşürülmesi ve verimliliğinin artırılması güneş enerjisi ile ilgili en yoğun çalışmaların yapıldığı alan.
Güneş gözelerinde kullanılan materyal üzerine yürütülen çalışmalarda perovskit adı verilen bir maddenin hem ucuz maliyetli hem de güneş panellerinde yaygın olarak kullanılan silikon kadar etkili olduğu hatta geliştirilerek çok daha verimli hale getirilebileceği keşfedilmişti. Ne var ki perovskit, hassas ve kırılgan bir yapıya sahip olduğu için yaygın biçimde kullanılamıyordu.
Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları, çok sayıda petek biçimli merceğin bir araya gelmesiyle oluşan böcek gözünden ilham alarak geliştirdikleri perovskit güneş gözelerini, yaklaşık 500 mikron (0,5 mm) genişliğinde altıgenlerden oluşan çok sayıda minik iskelenin içine yerleştirdi. Böylece bal peteği biçiminde tasarlanan güneş paneli, mekanik baskıya karşı daha dirençli, kırılmaya karşı daha dayanıklı hale getirildi. Çalışmayı yürüten ekibin başındaki Prof. Dr. Reinhold Dauskardt, yeni tasarımın perovskitin verimliliğini düşürmemekle birlikte, kırılganlığını da azalttığını ve bu yüzden yaygın kullanımının önünün açılabileceğini belirtiyor. Bunun yanı sıra, yeni tasarımıyla perovskit güneş gözelerinin çatılarda kullanılan güneş panelleri gibi yüksek sıcaklığa ve neme karşı da dayanıklı olduğu ve zorlu koşullar altında bile (altı hafta boyunca 85°C sıcaklık ve %85 bağıl nem oranı altında) enerji üretebildiği tespit edildi.