Bu Gece Gökyüzüne Bakmayı Unutmayın
Güneş sisteminin iki dev gezegeni Jüpiter ve Satürn’ü bir arada görmek istiyorsanız bu gece gökyüzüne bakmayı unutmayın. Üstelik bunun için herhangi bir optik alete de ihtiyacınız yok.
3 Aralık’ta çekilmiş bu fotoğrafta Satürn (sol üstte) ve Jüpiter (sağ altta) bir arada görülüyor. Görsel: NASA
Jüpiter ve Satürn, Güneş etrafındaki yörünge hareketleri sırasında her 20 yılda bir gökyüzünde birbirine yaklaşır. Bu kavuşum dönemlerinde, her ne kadar aralarında yüz milyonlarca kilometre olsa da iki gezegeni gökyüzünde sanki bir aradalarmış gibi görmek mümkün olur. Bugün Kuzey Yarım Küre’de en uzun gece yaşanırken Jüpiter ve Satürn gökyüzünde bir kez daha birbirine çok yakın görülecek.
Jüpiter ve Satürn’ün farklı kavuşumları sırasında aralarındaki mesafe sabit değildir. Çünkü iki gezegenin yörünge düzlemleri birbirinden farklıdır. Jüpiter’in ve Satürn’ün yörünge düzlemleriyle Güneş’in ekvator düzlemi arasındaki açı sırasıyla 6,09 derece ve 5,51 derecedir. İki gezegen aynı düzlemde dönmedikleri için kavuşumları sırasında gökküredeki konumları arasında ne kadar mesafe olacağı, Güneş sisteminin hangi bölgesinde bulunduklarına bağlı olarak da değişir.
Bu gece meydana gelecek kavuşum sırasında iki dev gezegenin gökküredeki konumları arasında sadece 6,1 yay dakikası (6,1/60 derece) olacak. İki gezegen en son yaklaşık 800 yıl önce gece vakti birbirine bu kadar yaklaşmıştı. İki gezegenin yeniden gökyüzünde birbirine bu kadar yaklaştığını görmek içinse 15 Mart 2080'i beklemek gerekecek.
Gezegenleri görmek için herhangi bir optik alete gerek yok. Gün batımından sonra çıplak gözle gökyüzünde güneybatı yönüne bakmanız yeterli. Ancak ufak bir teleskobunuz varsa Satürn’ün halkalarını ve Jüpiter’in Galileo tarafından keşfedilmiş uydularını da görebilirsiniz.
Eğer Jüpiter’i ve Satürn’ü ayırt etmekte zorlanacağınızı düşünüyorsanız, aklınızda bulunsun, yıldızlar sanki bir yanıp bir sönüyormuş gibi görünür, gezegenler ise sürekli parlar.