Işık Mikroskobu Yapalım
Tasarla ve Yap köşesinin bu projesinde, çerçöpskop adlandırdığımız, bitki hücrelerini gözlemleyebileceğimiz bir ışık mikroskobu düzeneği tasarlıyoruz.
Bilmekte Fayda Var!
Mikroskop Nedir?
Mikroskoplar, çıplak gözle doğrudan görülemeyecek kadar küçük nesneleri gözlemlememizi sağlayan cihazlardır.
Işık Mikroskobu Nedir?
Işık mikroskobu ya da optik mikroskop nesneleri büyütmek için görünür ışığı kullanan bir mikroskop türüdür. Işık mikroskopları bir nesneyi 1.000 kat büyütebilir.
Tasarla ve Yap köşesinin bu projesinde, çerçöpskop adlandırdığımız, bitki hücrelerini gözlemleyebileceğimiz bir ışık mikroskobu düzeneği tasarlıyoruz.
Nelere İhtiyacımız Var?
- 1 adet 14 cm x 14 cm boyutlarında maket karton
- 10 adet PET şişe kapağı
- 2 adet 1,5 V’luk kalem pil
- 1 adet beyaz LED ampul
- 1 adet mini anahtar
- 1 adet ikili pil yatağı
- 1 adet 10 cm uzunluğunda iletken tel
- 1 adet mini küresel cam boncuk
- 2 cm x 2 cm boyutlarında asetat
- 1 adet 1 litrelik PET şişe
- 1 adet cımbız
- Kalem
- Şeffaf bant
- 2 adet çerçöpskop etiketi
- Silikon tabancası ve silikon
- Makas
- Maket bıçağı
- 1 adet kuru soğan
Uyarı:
Ne Yapıyoruz?
1. PET şişe kapaklarından sekizini görseldeki gibi dört çift olacak şekilde dış yüzeylerinden birbirlerine silikon ile yapıştıralım.
2. PET şişe kapaklarını maket kartonun köşelerine silikon ile sabitleyelim.
3. 1 litrelik PET şişeyi ağız kısmında huni oluşacak şekilde makasla keselim.
4. Maket kartonun üst kısmına, huni şeklinde kestiğimiz parçayı kullanarak görseldeki gibi kalem ile bir daire çizelim.
5. Bu kez PET şişe kapağını kullanarak dairenin merkezine kalemle ikinci bir daire çizelim.
6. Makas kullanarak PET şişe kapaklarının ve maket kartonun üzerine çizdiğimiz ikinci dairenin merkezinde LED ampul bacaklarının geçebileceği delikler açalım.
7. LED ampulü ve PET şişe kapağını görseldeki gibi silikon ile sabitleyelim.
8. Makas, maket bıçağı ve kalem kullanarak mini anahtarı maket karton üzerinde yerleştireceğimiz yeri belirleyelim, ardından anahtarı kartona silikon ile sabitleyelim.
9. İkili pil yatağını maket kartonun alt kısmına silikon ile sabitleyelim. İletken tellerle mini anahtar, LED ampul ve pil yatağı arasındaki bağlantıları yapalım. LED ampulün bağlantısını yaparken pilin negatif (-) ucunu belirten siyah iletken teli LED ampulün kısa bacağına, pilin pozitif (+) ucunu belirten kırmızı iletken teli ise LED ampulün uzun bacağına bağlayalım.
10. Huni şeklinde kestiğimiz PET şişenin kapağına görseldeki gibi makas yardımı ile cam boncuğun yerleşebileceği bir delik açalım ve cam boncuğu deliğe yerleştirelim.
11. 1,5 V’luk kalem pilleri pil yatağına yerleştirelim, çerçöpskop etiketlerini ise görseldeki gibi maket kartonun üst kısmına yapıştıralım.
12. Çerçöpskopta bitki hücrelerini gözlemlemek için önce preparatımızı hazırlayalım. Görseldeki gibi maket bıçağı ve cımbız yardımı ile soğandan bir parça zar keselim. Zarı lam olarak kullanacağımız asetatın üzerine bırakalım. Asetatın üst kısmını ise lamel görevini yapan şeffaf bant ile kaplayalım.
13. Hazırladığımız preparatı görseldeki gibi PET şişenin ağız kısmına bant ile yapıştıralım.
14. Cam boncuğun bulunduğu kapağı PET şişenin ağzına yerleştirelim.
Ne Oldu?
Mini anahtarı açık konuma getirerek LED ampulümüzü yaktığımızda soğan zarındaki hücreleri gözlemleyebiliriz. Görseldeki gibi PET şişe kapağını sağa-sola çevirerek net görüntü elde edebiliriz.