Çevreye ve Sağlığımıza Zarar Vermeden Su Tüketmek Mümkün
Dışarıdayken susadığımızda hemen bir büfeden ya da marketten plastik şişede su satın alıyoruz. Ancak plastik şişeler sağlığımızı ve çevreyi olumsuz etkileyebiliyor.
Ooho - Skipping Rocks Lab
Vücudumuzun yaklaşık %60’ı sudan oluşuyor. Yaşam için vazgeçilmez olan su, metabolizmamızın sağlıklı çalışması için de gerekli. Dışarıdayken susadığımızda hemen bir büfeden ya da marketten plastik şişede su satın alıyoruz. Ancak plastik şişeler sağlığımızı ve çevreyi olumsuz etkileyebiliyor.
Satın aldığımız plastik şişeleri çoğunlukla bir kez kullanıp daha sonra çöpe atıyoruz. Ancak yerlere atılan plastik şişe oranı da bir hayli fazla. Maalesef sadece sokaklarda değil, denizlerde ve sahillerde çok miktarda plastik atık var. Bu atıklar çevre ve deniz canlıları için tehlike oluşturuyor. Örneğin PET şişe olarak bildiğimiz polietilen tereftalatın doğada yok olması onlarca yıl sürüyor.
2015’te dünya genelinde üretilen yaklaşık 300 milyon ton plastiğin %7’sini PET oluşturuyor. Ancak üretilen plastiklerin sadece %9’u geri dönüştürülüyor.
Ooho - Skipping Rocks Lab
İngiltere’de bu soruna çözüm bulmak için çalışan bir grup araştırmacı bitki ve deniz yosunlarından doğada kendiliğinden parçalanabilen özellikte bir zar geliştirdi. Bu malzemeden ürettikleri kapsülleri su ile doldurdular. Böylece yenilebilir su ambalajı ürettiler. Bu doğa dostu ambalajı su ile birlikte tüketebilir ya da doğaya zarar vermeden yok olacağına güvenerek çöpe atabilirsiniz.
Bizler de uygulayacağımız küçük önlemlerle hem kendi sağlımızı hem de doğayı koruyabiliriz. Nasıl mı?
. PET şişeleri geri dönüşüm kutusuna atarak,
. Dışarıdayken su içme ihtiyacımızı karşılamak için tekrar tekrar kullanılabilen cam veya metal şişe kullanarak,
. Çevremizi bu konuda bilinçli davranmalarını teşvik ederek.
Kaynak: