Çocuklar Büyüdükçe Daha Geç Uyumaya Başlıyor
9-10 ve 15-16 yaş aralıklarında yüze yakın katılımcıyla 2,5 yıl boyunca gerçekleştirilen araştırmada, çocukların büyüdükçe daha geç saatlerde uyumaya başladığı ve günlük ritimlerinin daha geç saatlere kaydığı anlaşıldı.
9-10 ve 15-16 yaş aralıklarında yüze yakın katılımcıyla 2,5 yıl boyunca gerçekleştirilen araştırmada, çocukların büyüdükçe daha geç saatlerde uyumaya başladığı ve günlük ritimlerinin daha geç saatlere kaydığı anlaşıldı. Ancak farklı yaş gruplarındaki öğrencilerin derslerinin yaklaşık olarak aynı saatlerde başlaması, çocukların büyüdükçe günlük uyku sürelerinin azalmasına neden oluyor.
Araştırmada 9 yaşındaki bir çocuğun yaklaşık olarak 21:30’da uyuduğu ve 6:30’da kalktığı, ancak 10 yaşına geldiğinde sabahları aynı saatte uyanmasına rağmen akşamları yarım saat daha geç uyuduğu anlaşıldı. Bu durum çocuklar büyüdükçe özellikle hafta içi günlerde günlük uyku sürelerinin azaldığı anlamına geliyor. Araştırmada katılımcıların büyüdükçe uyumaya başlama sürelerinin daha geç saatlere kaydığı belirlendi.
Aslında günlük ritmin ve uykunun düzenlenmesinde önemli etkileri olan melatonin hormonunun seviyesindeki yükselmenin başladığı saat, yaştaki artışa bağlı olarak daha geç saatlere kayıyor. Ancak bu fark o yaş grubundaki katılımcıların uyumaya başlama zamanındaki gecikme kadar fazla değil. Yani ileriki yaşlarda çocukların uykuları gelse de uyumamak için direnç gösterdikleri söylenebilir.
Yetersiz uykunun okuldaki akademik başarıyı olumsuz yönde etkilemesi, depresyon ve obezite gibi sağlık sorunlarına yol açması nedeniyle çocukların uyku düzenlerindeki değişimlerin incelenmesi hayli önemli.