Depremde 50’den Fazla Kişinin Hayatını Kurtaran Teknoloji: STM Duvar Arkası Radar
Bilim Genç olarak 50’den fazla depremzedenin enkazda yerinin tespit edilmesini sağlayan Duvar Arkası Radar teknolojisini tanıtıyoruz.
Duvar Arkası Radar, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. kısaca STM tarafından güvenlik güçlerimizin kapalı mekânlardaki sabit ya da hareketli tehlikelerin tespit edebilmesine yönelik ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirildi. Radyo dalga boyundaki sinyaller (ultra geniş bant) aracılığıyla çalışan Duvar Arkası Radar teknolojisi, kapalı ortamlardaki canlıların konumunu tespit edebiliyor. Yürümeden el sallamaya, parmak kıpırdatmadan göğüs kafesi hareketlerine kadar birçok hareketi algılayabiliyor. Duvar Arkası Radar teknolojisi tuğla, alçıpan, ahşap, plastik, beton gibi farklı malzemelerden yapılan engellerin arkasındaki canlıları tespit edebiliyor. Bu teknoloji boş alanda 22 metre uzaklıktaki hareketi bile algılayabiliyor.
Başlangıçta askerî amaçlar için geliştirilen sistem, deprem ve çığ gibi doğal afetlerden sonra arama-kurtarma amacıyla da kullanılabiliyor. Duvar Arkası Radar, 6 Şubat’ta gerçekleşen deprem felaketinden sonra arama-kurtarma amacıyla kullanıldı ve 50’den fazla kişinin enkaz altında yerinin tespit edilmesini sağladı.
Biz de Bilim genç olarak STM’nin RF ve Simülasyon Sistemleri Direktörlüğünde görev yapan Lider Tekniker Yusuf Hayırlı ile Duvar Arkası Radar teknolojisini konuştuk.
İçerik:
Kağan Gökhan Görgişen
TÜBİTAK Bilim Genç
Çekim:
Ömer Faruk Tapsız
TÜBİTAK Bilim Genç